Buurtbuik

Amsterdam-Oost
S4C-programma 2016

Buurtbuik haalt overvloedig eten op bij horeca en supermarkten. Tijdens kookmiddagen maken buurtbewoners zelf een heerlijke en gratis maaltijd. Zij kunnen vervolgens mee-eten tijdens de gezellige gemeenschappelijke maaltijd, of de gerechten meenemen naar huis. Er worden ook maaltijden bereid met opvangcentra en schoolkinderen. Zo verbindt Buurtbuik buurtgenoten en strijden zij tegen voedselverspilling.

Ondersteuning Starters4Communities
Buurtbuik is actief in meerdere stadsdelen in Amsterdam. De samenwerking met Starters4Communities vond plaats in de opstartfase van Buurtbuik in Amsterdam-Oost. “In de opstartfase hadden we de hulp van de starters echt nodig, daarna konden we goed verder” vertelt initiatiefnemer Jessica Havlinova.

De starters verdeelden de taken en gingen aan de slag. Starter Tom hield zich bezig met het aanvragen van fondsen en benaderde horecabedrijven die als vaste leverancier konden dienen. De aanvraag voor een bijdrage aan een bakfiets bij Fonds voor Oost werd ingewilligd. Starter Marte ging op zoek naar welzijnsorganisaties die buurtbewoners goed konden doorverwijzen naar Buurtbuik. Starter Mijke ontwikkelde een training om betere samenwerking tussen de Buurtbuik-vrijwilligers te creëren en de verbinding met de bezoekers te stimuleren. Deze training blijft Buurtbuik elke 3 maanden aanbieden aan de vrijwilligers. En een leuk feitje, S4C-alumna Birte Ketting werkt nu als projectsecretaris bij Buurtbuik.

“Een half jaar later gaat het nog heel goed met Buurtbuik in Oost! We zijn bezig met een uitbreiding en willen een manier vinden om 7 dagen per week maaltijden te kunnen aanbieden. Ook blijven we zoeken naar nieuwe leveranciers en vrijwilligers. Er gaan dus een aantal veranderingen plaatsvinden, waarvoor ik graag opnieuw een team starters zou inschakelen.” Initiatiefnemer Jessica Havlinova

 #sociale cohesie    #voedselverspilling    #armoedebestrijding    #fondsenwerven   #vrijwilligerstraining    #samenwerken

Website initiatief www.buurtbuik.nl
Initiatiefnemers Komoe Lin, Aleta Verrips, Jessica Havlinova
Starters Marte Wachter, Mijke Joosten, Tom Schilder

Cijfer voor ondersteuning 7,7