‘Een ijsclub met een eigen natuurijsbaan in het Noorderpark. Met als doel om het schaatsen toegankelijker te maken voor wijkbewoners, om op een veilige ijsbaan in de natuur de romantische sfeer van het schaatsen te creëren en een plek te bieden waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.’ Dat is de droom van Robbert van Vliet en Paul Redeker van IJsclub Siberia. Bij het verwezenlijken van hun droom konden zij alle hulp gebruiken. Zo kwamen ze bij Starters4Communities Utrecht terecht. Het verhaal van Paul en Robbert sprak deelnemers Ruben en Roline direct aan. Ze vertellen ons over hun ervaringen.

Hoe kijken jullie terug op jullie inzet voor de IJsclub?
Ruben: “Ik kijk tevreden terug op de periode bij IJsclub Siberia. Aangezien de IJsclub, vergeleken met de andere bewonersinitiatieven, echt nog in de startfase zit was het goed om ruim de tijd te nemen om zo te weDe Ijsclubten waar de club nu staat. Aangezien er geen ‘’probleem’’ op te lossen was, was elke toegevoegde waarde al mooi meegenomen. Ik denk dat we in een korte periode dan ook vrij veel bereikt hebben.”

Roline: “Terugkijkend op de afgelopen maanden ben ik tevreden met wat we bereikt hebben. Volgens mij heeft IJsclub Siberia ontzettend veel potentie, ook gezien alle enthousiaste reacties van mensen. Mede daardoor had ik (onbewust) de verwachting dat we in korte tijd bergen met werk konden verzetten en binnen twee maanden Siberia echt op de kaart konden zetten. Achteraf kan ik zeggen dat die verwachting wel heel optimistisch was. Ook kan ik nu zeggen dat we misschien niet heel veel ‘tastbaars’ hebben geproduceerd, maar ondanks dat wel veel bereikt en ook veel hebben kunnen leren.”

Wat hebben jullie zoal geleerd van het ondersteunen van dit initiatief?
Roline: “Een belangrijk leerpunt heeft te maken met mijn verwachting: het opstarten van een initiatief gaat – eigenlijk net als bij leren schaatsen – met vallen en opstaan. En als je eenmaal de slag te pakken hebt (of ‘een AHA!-moment hebt bereikt’), kun je steeds beter worden in wat je doet. Dus dat Siberia nu nog niet een begrip in de wijk is, dat is eigenlijk meer dan logisch. Zoiets heeft tijd nodig en dat is een belangrijk inzicht dat ik heb opgedaan in de afgelopen maanden.”

Ruben: “Ik heb gemerkt dat het belangrijk is om te temporiseren, waarmee ik bedoel dat je het initiatief niet moet overnemen en moet kijken waar je een bijdrage kunt leveren binnen het bestaande proces.”

Hoe hebben de workshops bijgedragen aan het resultaat wat jullie bereikt hebben?
Ruben: “Een aantal van de (theoretische) trainingen op vrijdag heb ik in de praktijk kunnen brengen. Zo heeft het Business Model Canvas, met name de productie kant, aan de basis gelegen van onze vraagstelling omtrent de samenwerkingsverbanden. Een erg nuttig handvat. Ook heb ik mij in het verleden weinig bezig gehouden met de communicatie naar buiten. Door de workshop en onze opdracht heb ik hier de afgelopen maanden goed over nagedacht. Dit zie ik als de belangrijkste twee leermomenten van het Starters4Communities programma.

Hoe verliep jullie samenwerking onderling?Ijsclub 3
Ruben: “De samenwerking met Roline is zonder uitzondering goed verlopen. Ik denk dat wij elkaar goed aanvullen terwijl we vaak ook op dezelfde lijn zitten. Zeker ook de samenwerking met Paul en Robbert heb ik als zeer fijn ervaren. Het enthousiasme van deze twee echte schaatsliefhebbers werkt aanstekelijk en hun openheid van zaken zorgde voor een fijne werksfeer.“

Roline: “Ruben kon mij goed helpen met de focus te houden op wat we wilden doen en niet door te draven in wat ik eigenlijk nog meer allemaal wilde doen. En daarnaast wist hij me ook in te laten zien wat we allemaal wél bereikt hadden. Paul en Robbert waren ontzettend open naar ons en gaven ons de ruimte en vertrouwen voor (soms kritische) vragen en eigen ideeën. Hun openheid, enthousiasme en gedrevenheid is geweldig en zorgt ervoor dat niet alleen wij, maar ook andere partijen, graag met ze willen samenwerken en meedenken.”

Ben je ook ergens minder tevreden over?
Roline: “Het feit dat het schaatsuitje uiteindelijk niet doorgegaan is, vond ik zelf eigenlijk heel frustrerend, juist omdat dat het enige ‘concrete’ was wat we zouden gaan organiseren. Toch ben ik blij dat we er in elk geval van geleerd hebben dat het helpt om voor een volgende keer een betere focus aan te brengen. Dit geldt niet alleen voor de evenementen van Siberia, maar ook voor mijzelf. Het heeft nog eens heel duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is om goed na te denken over wat je wilt doen, waarom en met wie. Daar kun je dan vervolgens ook weer je communicatie op aanpassen en zo uiteindelijk beter je publiek aanspreken.”

Hoe ziet de toekomst eruit? Blijven jullie nog betrokken?
Ruben: “Ik ben erg enthousiast geworden over IJsclub Siberia en zal het zeker blijven volgen! Wanneer er behoefte aan is ben ik altijd bereid om nog een bijdrage te leveren.”

Roline: “Het BMC kan helpen om weer nieuwe en creatieve ideeën te verzinnen. Hoewel dit nog niet aan de orde geweest is, lijkt het mij leuk om hier in een later stadium met Siberia over mee te denken, ook voor bijvoorbeeld de zomeractiviteiten.”

IJsclub 2