In 2016 bundelden S4C en Granny’s Finest de krachten. Een sociale onderneming waarbij ambacht en design samenkomen door generaties met elkaar te laten samenwerken. Initiatiefnemer Jip Pulles kijkt terug op een succesvolle samenwerking. “Misschien lukte het niet altijd maar er komt altijd iets moois uit.”

De samenwerking was volgens Jip een logische zet. “Granny’s Finest probeert jong creatief talent en de oudere generatie bij elkaar te brengen. Eigenlijk zagen we daar ook overlapping in met Starters4Communities.” S4C probeert immers starters op de arbeidsmarkt en sociale ondernemers verder te helpen.

Breiclub voor ouderen

De samenwerking vond plaats in de Utrechtse multiculturele wijk Lombok. De opdracht aan de starters: het opzetten van een breiclub in Utrecht West. Een ware opgave zo bleek. “Eerst keken de starters of er ruimte was om een breiclubje op te zetten en of het mogelijk was om daar sociale impact voor ouderen te creëren.”

Helaas voor Granny’s Finest kwam er nog geen echte club van de grond. De contacten zijn er echter wel en de wijk Lombok is op de hoogte, genoeg ingrediënten dus voor een succesvolle club in de nabije toekomst. “Ik verwacht eigenlijk nog dit jaar een club in die wijk op te kunnen starten, daar heeft S4C zeker aan bijgedragen”, vertelt Jip. Een structurele samenwerking tussen beiden is volgens de initiatiefnemer een win-win situatie. “Mijn hoop is dat we nog meer gaan samenwerken, niet alleen in Utrecht, maar ook op andere plekken.”

Altijd iets moois

Als hoogtepunt van deze samenwerking tussen Granny’s Finest en Starters4Communities noemt Jip de eindafsluiting. Hij roemt het enthousiasme van de starters, die zich volgens hem enorm ontwikkelden. “Misschien lukte het niet altijd maar er komt altijd iets moois uit.”

In de wereld van het sociaal ondernemen is Granny’s Finest inmiddels een gerenommeerde naam. Jip beschouwt zichzelf dan ook als een echte sociaal ondernemer. Een titel waar hij trots op mag zijn, maar hiervoor betaalt hij ook een prijs. “Je staat gewoon vaak te klooien met de perikelen van het sociale aspect, dit kost enorm veel tijd.” De productiviteit bij Granny’ Finest is, in vergelijking met andere productiebedrijven, laag.

“Juist die toevoeging van het sociale, die glimlach op de gezichten. Daar doe ik het voor!”

Glimlach op het gezicht

“Je moet je voorstellen dat een club met maximaal 20 oma’s werkt en al die oma’s breien misschien één sjaaltje in de week.” Een gegeven waarmee hij kan leven. Want als Jip een echte ondernemer was geweest, zonder het sociale aspect belangrijk te vinden, produceerde Granny’s Finest zijn kledingstukken allang in China. “Maar juist die toevoeging van het sociale, die glimlach op de gezichten. Daar doe ik het voor!”

Wil jij meer weten over ons Utrechtse programma in sociaal ondernemen? klik Hier