Starters4Communities zet zich in voor bottom-up wijkprojecten en wijkondernemingen. Lokale projecten die hun impact, bereik en financiële duurzaamheid willen versterken. Ieder S4C programma koppelen we een groep van 20 starters op de arbeidsmarkt aan de opdrachten van zes projecten. Zo brengen we de gedrevenheid, frisse blikken en mankracht van starters naar de initiatieven, en nieuwe energie naar de wijk! Samen staan we sterker.

Voor wie is het?

Jullie organisatie of gemeente zet zich in om wijkprojecten en wijkondernemingen verder te helpen. Jullie zien dat deze projecten profijt zouden hebben van de input van een groep starters. Jullie willen initiatiefnemers en betrokken professionals ondersteunen met het versterken van hun ondernemende vaardigheden, kennis en mind-set.

Hoe werkt het?

Het Starters4Communities programma duurt 5 maanden. Er doen 20 starters op de arbeidsmarkt en 6 wijkinitiatieven mee aan één programma. De starters zijn doorgaans afgestudeerde HBO en WO studenten, met 0 – 3 jaar werkervaring. In de eerste fase maken de starters kennis met de wijk(en), buurtgericht werken, en de wijkinitiatieven. Wij matchen de starters in teams van 3 aan de opdracht van het initiatief naar keuze. Starters4Communities en betrokken partners selecteren van te voren welke wijkinitiatieven worden opgenomen in het programma. Tijdens de eerste fase zetten de starters en de betrokkenen een crowdfund campagne op om het merendeel van het programma te bekostigen en draagvlak te creëren.

In de tweede fase werken de starters samen met de initiatiefnemers aan de opdrachten van de wijkinitiatieven. Er wordt een actieplan met doelstellingen opgesteld. De starters gaan zowel adviserend als uitvoerend aan de slag. De opdrachten moeten bijdragen aan de lange termijn doelstellingen van het project; zoals het vergroten van de impact, het bereik of de financiële duurzaamheid. Wij ondersteunen het proces met een workshop series en gefaciliteerde bijeenkomsten.

De starters besteden 16 uur per week aan de opdracht, waarvan ze ½ tot 1 dag in de week een gefaciliteerde sessie volgen. Van te voren selecteren de initiatiefnemers en betrokken professionals bij welke bijeenkomsten ze aanwezig zijn. De onderstaande workshops komen aan bod.

Starters4Communities ondersteunt het proces met een persoonlijke en groep coaching. We sluiten het programma af met een eindviering waarop alle resultaten worden gepresenteerd.

Workshops die aan bod komen:

Business Model Canvas
Theory of Change
Sociaal Ondernemen

Financieringsmogelijkheden
Waarde propositie canvas
Marketing & branding

Communicatiestijlen
Pitchen
Impact meten

Starters4Communities is nu actief in:

Amsterdam
Utrecht
Den Haag
Den Bosch
De Achterhoek (Oude Ijsselstreek & Oost Gelre)

Interesse om als organisatie of gemeente Starters4Communities naar jullie stad of regio te brengen?

Interesse om als starter deel te nemen?
Klik hier om je in te schrijven voor het S4C programma voor starters.