Wil jij met je werk maatschappelijke impact maken? Meervoudige winst creëren waar iedereen beter van wordt? En jezelf ontwikkelen tot social entrepreneur of social intrapreneur? Dan is deze Winter School geknipt voor jou!

Wat is het?

De Winter School is een training- en ontwikkelprogramma waarmee je in de praktijk kennismaakt met sociaal ondernemen. Je volgt trainingen, krijgt persoonlijke begeleiding en gaat met een divers, multidisciplinair team aan de slag om sociale start-ups te helpen opzetten. De Winter School is bedoeld voor initiatiefnemers die hun maatschappelijke projecten naar een hoger plan willen tillen en een training- en ontwikkeltraject in sociaal ondernemen voor (jonge) professionals.

#lean innoveren #lokale impact #sociaal ondernemen

Voor wie is het?

Ieder team bestaat uit één initiatiefnemer van een sociale start-up en twee (jonge) professionals die mee-leren, mee-ontwikkelen en mee-denken vanuit hun eigen expertise.

Maatschappelijke initiatieven

Jij hebt een idee of een maatschappelijk initiatief in Zaanstad en bent op zoek naar nieuwe inspiratie! Je wilt je idee naar een hoger plan tillen, werken aan een sterk verdienmodel en ondernemender leren denken en handelen. Tijdens de Winter School werk jij met twee (jonge) professionals aan de basis en financiële duurzaamheid van je initiatief. Jij blijft de eigenaar van de start-up, verrijkt met inzichten en skills.

Jonge professionals

Jij wilt in de praktijk leren over sociaal ondernemerschap en nieuwe verdienmodellen. Je gaat inspiratie, ondernemende skills en mindset opdoen om als intrapreneur vernieuwing te realiseren. Naast cursist ben je ook consultant en buddy vanuit jouw expertise voor de initiatiefnemers van een sociale start-up. We gaan werken aan jouw persoonlijk leiderschap en hoe jij als jonge professional verschil kan maken.

Professionals sociaal domein

Jij houdt je als professional bezig met actief burgerschap of sociaal ondernemen. Je wilt jouw business skills ontwikkelen, ondernemender leren denken en handelen en praktische tools krijgen die je ook in je eigen werk kan toepassen. Je kijkt ernaar uit om samen met actieve bewoners en jonge professionals inspiratie en vaardigheden op te doen en in de praktijk een bijdrage te leveren aan een veelbelovende startende sociale onderneming.

Waarom meedoen?

  • Je leert alles over sociaal ondernemen.
  • Je leert werken met tools van Design Thinking en Lean Start-Up
  • Je gaat samenwerken met mensen waar je niet dagelijks mee samenwerkt.
  • Je wordt bewust van de entrepreneur of intrapreneur die in jou schuilt.
  • Je draagt bij aan een betere wereld!

Trainingen
over sociaal ondernemen, nieuwe business modellen, Lean Start-up en Design Thinking.

Coaching
met onze ervaren coach van Bureau voor Durf voor optimale energie en persoonlijke ontwikkeling.

Netwerk
van 200+ initiatieven en partners door heel Nederland met talloze best-practices

Tools
Hands-on tools, canvassen, verdiepings-materiaal en voorbeelden uit de praktijk.

Voorbeeld maatschappelijk initiatief

Rock the Kasbah is een voorbeeld van een maatschappelijk initiatief dat meedeed tijdens een eerdere editie in de zomer. Rock the Kasbah heeft tot doel om Syrische statushouders (m/v) naar de arbeidsmarkt te helpen. Dit willen zij gaan doen door een plek te bieden om hun talenten in te zetten en nieuwe te helpen ontwikkelen via kookworkshops, een restaurant, winkel en uiteindelijk multicultureel centrum. Rock the Kasbah was nog slechts een idee van Renata Pen toen zij begon aan de Summer School. Tijdens de Summer School kreeg dit steeds meer handen en voeten en nu is ze echt aan de slag om te gaan starten. Andere deelnemende initiatieven betroffen onder andere een speelgoedwinkel werkende met jongeren met een chronische beperking, een hippe kledingbank, een mantelzorgproject en een verhalenverteller.

Programma & de trainingen

Het programma bestaat uit vijf trainingsdagen die in sprints worden gegeven. De eerste vier trainingen zijn een hele dag en de vijfde training is een halve dag. Er zijn weken tussen de sprints ingebouwd zodat deelnemers zo snel mogelijk in actie komen en tijd hebben om behoeften te peilen en experimenten in de praktijk uit te voeren. Tijdens de trainingsdagen worden ideeën gegenereerd en aannames opgesteld. In de weken ertussen worden deze getoetst en zo neemt de betrouwbaarheid van het concept en het business model toe. Hiernaast werken deelnemers met coach en zelfstandig aan hun persoonlijke leerdoelen. De rolinvulling voor de jonge professionals en professionals in het sociale domein is enerzijds cursist en anderzijds een consultantrol. Voor het ontwikkelen van de laatste skills zal er persoonlijke aandacht zijn in de vorm van coaching. Tevens kijken we hoe het geleerde kan landen binnen jullie organisatie.

MeetUp en StartUp
Vrijdag 2 februari 09.30uur – 17.00uur

Wederzijdse kennismaking met elkaar en met sociaal ondernemen. We werken aan ondernemende competenties en attitude en stellen individuele coaching vragen op. Dan gaan we door met de Theory of Change. Welke impact wil het maatschappelijk initiatief realiseren en hoe?

Het ontwerp en de waardepropositie
Zaterdag 3 februari 09.30uur – 16.30uur

We starten met een inspiratiesessie sociaal ondernemen en bespreken recente ontwikkelingen in het veld en goede voorbeelden. Dan brengt het team in kaart waar het initiatief nu staat, ambitie en ontwikkelpunten. We stellen de klantsegmenten vast en scherpen hun profiel en de waardepropositie aan.

Business model innovatie
Vrijdag 23 februari 09.30uur – 17.00uur

We gaan aan de slag met verschillende innovatietechnieken en ontwerpen meerdere Business Modellen. Eerst genereren we zoveel mogelijk modellen en vervolgens kiezen we er één uit waar we de diepte mee in gaan.

Valideren en experimenteren
Zaterdag 24 februari 09.30uur – 16.30uur

Deelnemers maken kennis met verschillende manieren om te valideren. We stellen hypotheses op en werken aan een prototype waarmee we in de weken erna gaan experimenten.

Finance en Business Communication
Vrijdag 16 maart 09.30uur – 17.00uur

De ochtend draait om het financiële plan. De Rabobank verzorgt een basistrainig en geeft op maat financieel advies. De middag staat in het teken van marketing en communicatie en het opstellen van een overtuigende “pitch”.

pitch evenement
Vrijdag 23 maart 16.30uur – 18.00uur

We sluiten de reeks af met een afsluitend pitch evenement waarop de start-ups worden gepresenteerd en het persoonlijk ontwikkelingsproces van de deelnemers. Met een drankje vieren we de successen.

Partners

Bureau voor Durf werkt vanuit oefenmeesterschap: geen pure coaching of training maar veel doen, oefenen en spelen: iets uitproberen wat je voorheen niet durfde, heeft vaak meer effect dan er eindeloos over praten. Bureau Voor Durf onderscheidt zich door de inzet van Amsterdams Lef en Zaans Pragmatisme. Bureau Voor Durf stimuleert ondernemen en maatschappelijke activatie.

Starters4Communities  is een sociale onderneming en werkt sinds 2013 met starters op de arbeidsmarkt aan maatschappelijke vernieuwing. Ze bereiken dit met training- en werkervaringstrajecten in sociaal ondernemen waarmee starters gekoppeld worden aan uitdagende opdrachten van wijkinitiatieven. Onze aanpak kenmerkt zich door leren door te doen, bottom-up sociale innovatie en teamwerk!

Gemeente Zaanstad ziet veel potentieel in de kracht van sociaal ondernemen en wil als faciliterende partij bijdragen aan een sociaal ondernemende regio. Dit deden zij door in de zomer van 2017 in samenwerking met Starters4Communities en Bureau voor Durf een Summer School op te zetten. De Winter School is de tweede stap in deze samenwerking en er liggen grootse plannen voor de toekomst.

De Rabobank zet als partner hun expertise in op het gebied van financiering en begroten. Ze faciliteren een dagdeel en bieden ondersteuning op maat om de financiele plannen van de start-ups te versterken.

Heb je nog vragen?

Wil jij nog meer weten over de Winter School Sociaal Ondernemen van Zaanstreek. Neem gerust contact met Rob Smits op. Mail: rob@rob-smits.nl Mobiel: 06 3029 9754

Ben jij net zo enthousiast over de Winter School als wij? Vul het inschrijfformulier in voor vrijdag 18 december en dan bellen wij jou om deelname te bespreken.

Schrijf je in voor de Winter School van Zaanstreek