Voor wie is het?

Jij hebt een goede baan maar je mist iets. Maatschappelijke impact en vernieuwing zijn voor jou belangrijk, maar je hebt het idee dat je jouw talenten nu onvoldoende kan inzetten om een bijdrage te leveren aan de samenleving. Je wilt met je voeten in de klei en direct aan de slag met een maatschappelijk project met uitdagende vraagstukken. Het liefst met een team gelijkgestemden.

Wat levert het op?

Tijdens de Winter School leer je jouw rol te pakken als aanjager van sociale verandering vanuit jouw kracht en persoonlijk leiderschapsstijl. Je doet ondernemende vaardigheden, mindset en praktijkervaring op om als entrepreneur (met een eigen start-up) of als intrapreneur (binnen een organisatie) maatschappelijke verandering teweeg te brengen.

Je maakt kennis met inspirerende voorbeelden en nieuwe businessmodellen. Je leert werken met innovatietools van Design Thinking en Lean Start-Up. Je gaat samenwerken met een impactmaker die zelf bezig is een sociale start-up van de grond te tillen. Zo leer je in de praktijk, terwijl je zelf direct impact maakt.

Op maandag 22 januari organiseren wij om 19:00 uur een oriëntatieavond in de Impact Hub Amsterdam. Wil jij meer weten over de Winterschool laat dan je gegeven achter.

Hoe werkt het?

De Winter School is een training- en ontwikkelprogramma. Je volgt trainingen, krijgt persoonlijke begeleiding en gaat met een divers, multidisciplinair team aan de slag met een echt impactproject. Aan de Winter School nemen initiatiefnemers deel die hun sociale start-ups naar een hoger plan willen tillen en (jonge) professionals die al lerend meewerken en mee-ontwikkelen.

Trainingen
over sociaal ondernemen, nieuwe business modellen en innovatie

Coaching
voor optimale energie en persoonlijke ontwikkeling.

Netwerk
van 700+ young professionals, 200+ start-ups en partners door heel Nederland.

Tools
canvassen, verdiepings-materiaal en voorbeelden uit de praktijk.

Voorbeeld sociale start-up

Rock the Kasbah is een voorbeeld van een sociale start-up dat meedeed tijdens de Summer School Sociaal Ondernemen. Rock the Kasbah heeft tot doel om Syrische statushouders (m/v) naar de arbeidsmarkt te helpen. Dit willen zij doen door een plek te bieden om hun talenten in te zetten en nieuwe te helpen ontwikkelen via kookworkshops, een restaurant, winkel en uiteindelijk multicultureel centrum. Rock the Kasbah was nog slechts een idee van Renata Pen toen zij begon aan de Summer School. Tijdens de Summer School kreeg dit steeds meer handen en voeten en nu is ze echt gestart. Tijdens de Winter School ga jij met één van de deelnemende start-ups werken om hen te helpen met een vergelijkbare uitdaging!

Het Programma

Het programma vindt plaats bij Bind op de Hembrug in de Zaanstreek, 10 minuten van Amsterdam. Het traject bestaat uit vijf trainingsdagen die in sprints worden gegeven. Er zijn weken tussen de trainingen ingebouwd zodat jullie behoeften van doelgroep en klantgroepen kunnen peilen, het businessmodel ontwikkelen en experimenten in de praktijk uit te voeren. Hiernaast werken deelnemers met coach en zelfstandig aan hun persoonlijke leerdoelen. Tijdsbesteding: 5 trainingsdagen + coaching en zelfstandig/ teamwerk.

MeetUp en StartUp
Kennismaking met elkaar, met sociaal ondernemen en ondernemende competenties. We gaan werken met de Theory of Change en brengen de impact van de start-up in kaart.

Het ontwerp en de waardepropositie
Een sessie vol inspiratie en goede voorbeelden. We bepalen de ambitie en ontwikkelpunten van de start-up en scherpen de profielen en waardepropositie van de klantsegmenten aan.

Business model innovatie
Je maakt kennis met innovatietechnieken en het ontwerpen van vernieuwende Business Modellen.

Valideren en experimenteren
We stellen onze aannames en hypotheses op en bouwen een prototype om mee te experimenteren.

Business Communication
Je leert over marketing, communicatie en storytelling en het opstellen van een overtuigende “pitch”.

We sluiten de reeks af met een pitch evenement waarop de start-ups en het ontwikkelingsproces van de deelnemers worden gepresenteerd.

Wie zijn wij?

Bureau voor Durf werkt vanuit oefenmeesterschap: geen pure coaching of training maar veel doen, oefenen en spelen: iets uitproberen wat je voorheen niet durfde, heeft vaak meer effect dan er eindeloos over praten. Bureau Voor Durf onderscheidt zich door de inzet van Amsterdams Lef en Zaans Pragmatisme. Bureau Voor Durf stimuleert ondernemen en maatschappelijke activatie.

Starters4Communities  is een sociale onderneming en werkt sinds 2013 met starters op de arbeidsmarkt aan maatschappelijke vernieuwing. Ze bereiken dit met training- en werkervaringstrajecten in sociaal ondernemen waarmee starters gekoppeld worden aan uitdagende opdrachten van wijkinitiatieven. Onze aanpak kenmerkt zich door leren door te doen, bottom-up sociale innovatie en teamwerk!

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Zaanstad en de Rabobank.