stories

1 jaar S4C

1 jaar Impact!

In september 2013 begon Starters4Communities met het eerste pilot programma in de Indische Buurt in Amsterdam Oost. Hoogste tijd voor een terugblik! Een jaar later hebben we vier programma’s afgerond in verschillende wijken in Amsterdam en Utrecht. Maar liefst 80 starters namen deel en ondersteunden 24 bewonersinitiatieven! Van alle deelnemers vonden 31 starters dankzij S4C een betaalde opdracht of werk op niveau!

Onze visie & werkwijze

Starters4Communities is opgericht voor het behalen van twee doeleinden;

 • De kansen van starters op de arbeidsmarkt versterken
 • De impact, het bereik en de duurzaamheid van bewonersinitiatieven vergroten.

We bereiken dit met onze training en werkervaringsprogramma’s. Gedurende vijf maanden zet een groep van 20 starters op de arbeidsmarkt zich in om een aantal bewonersinitiatieven te helpen opzetten of versterken. Wij ondersteunen de starters met een workshop series, coaching, toegang tot professionele netwerken, peer-to-peer support sessies en handige resources. Terwijl bewoners steun krijgen voor hun wijkinitiatieven, doen de starters relevante werkervaring, praktische vaardigheden en netwerken op en maken zij kennis met sociaal ondernemen.

Onze impact: Versterkte arbeidskansen

Als sociale onderneming proberen wij de impact van onze programma’s zo goed mogelijk te meten. Dit doen we door middel van anonieme evaluatieformulieren en diepte-interviews.
Sinds de oprichting deden er maar liefst 80 starters mee aan onze programma’s, waarvan 70 starters het gehele programma afronden. Van alle deelnemers vonden 31 starters betaald werk op niveau, dankzij deelname aan S4C. Zie hier wat cijfers;

 • 17 starters zijn als freelancer begonnen of hun eigen onderneming aan het opzetten.
 • 9 starters konden aan de slag bij het S4C project waar zij aan werkten of bij een direct betrokken stakeholder.
 • 12 starters vonden een betaalde baan, opdracht of traineeship dankzij een sterker CV/ vergroot netwerk/ aanbeveling of tip van een andere starter of vacature gevonden via S4C.
 • 9 starters zijn bij S4C komen werken als (junior) programma coördinator.

Hiernaast zegt 83% van de deelnemers een sterker CV te hebben dankzij deelname, denkt 69% hun kansen op de arbeidsmarkt te hebben versterkt en heeft 94% meer kennis van sociaal ondernemen.

Onze impact: Sterkere bewonersinitiatieven

Tijdens de afgelopen vier programma’s werden er maar liefst 24 bewonersinitiatieven ondersteund. Hoewel we nog op de resultaten van een paar evaluaties wachten, kunnen we nu al zeggen dat ongeveer

 • 94% van de ondersteunde bewoners aangeeft te zijn verder geholpen door de starters. Zie hier een overzicht van de resultaten genoemd door de bewoners;
 • 81% De starters hebben mijn idee/ initiatief verder uitgewerkt en vormgegeven.
 • 56% Ik heb nieuwe ideeën en inspiratie opgedaan
 • 19% Ik heb nieuwe financieringsbronnen geïdentificeerd
 • 31% Ik heb nieuwe partnerships gevormd

De starters werkten aan business modellen, schreven projectplannen, fondsenaanvragen, evaluatie- strategieën, meerjarenplannen en meer. Hiernaast gingen zij in de praktijk aan de slag met het organiseren van brainstorm sessies, evenementen, stakeholder analyses, behoeftenonderzoeken en het faciliteren van workshops. Voor een paar projecten werd de hele branding en marketing van het project versterkt met een nieuw logo, facebook pagina en flyers. Onder de tab “Onze wijken” op de website, is een omschrijving te vinden van alle projecten en waar de starters aan werkten.

Na een jaar kunnen we met trots terugkijken op de bereikte resultaten door onze deelnemers. We zijn dankbaar voor de vele inspirerende initiatieven waar we aan hebben mogen werken. Als organisatie streven we ieder programma naar verbeteringen, zodat we onze impact kunnen blijven vergroten!

Website 1 jaar

ontdek meer

Opleiding Sociaal ondernemen

Opleiding Sociaal ondernemen

Veel mensen zoeken werk met betekenis. Een baan waarin je méér doet dan alleen geld verdienen. Waar je goed doet voor jezelf én voor je omgeving. Waar je jouw kennis en talenten kan inzetten voor een sociaal of duurzaam doel. Bijvoorbeeld door het plastic-probleem aan te pakken, of sociale ongelijkheid. In een opleiding sociaal ondernemen leer je hoe je direct kan bijdragen, leer je wat jij kan betekenen voor een ander en waar jij voldoening uit haalt. Voor ondernemers én niet-ondernemers. Hoe werkt dat?

Lees meer
Op weg naar een inclusieve arbeidsmarkt in Utrecht

Op weg naar een inclusieve arbeidsmarkt in Utrecht

Op 1 juni 2022 ondertekenden de leden van de Utrechtse Inclusie Coalitie – ontstaan op initiatief van impact030 – een manifest waarin zij verklaren structureel samen te zullen werken aan een inclusieve arbeidsmarkt in Utrecht. Het tekenen van dit manifest luidt de start in van een pilot om Utrechters met onbenut arbeidspotentieel, duurzaam aan werk te helpen.

Lees meer
Oproep aan Prinses Amalia

Oproep aan Prinses Amalia

Open brief van de #impactgeneratieGeneratiegenoten van prinses Amalia vragen haar te kiezen voor een studie met impact. In een open brief nodigen Anne Ritsma (25), Bob Hoftijzer (21), Chris van Bendegem (27) en Eva Zijlmans (26) de prinses, die op dit moment haar...

Lees meer

Wie is Paul de Kuyper?

Een korte kennismaking met onze nieuwe directeur! De passie voor sociaal ondernemen is bij Paul initieel ontstaan vanuit de culturele hoek. Dit mondde uit in het oprichten en uitbouwen van Gigstarter, een online platform voor live muziek dat de sector emancipeert van...

Lees meer
Playmakers: gelukkig in werk

Playmakers: gelukkig in werk

Medewerkers zijn het allerbelangrijkste wat een organisatie heeft. Daar geef je aandacht aan, luister je naar en zorg je goed voor. Dat betaalt zich altijd terug voor de organisatie en maakt je weerbaar, wendbaar en duurzaam! Daarom werkt Starters4Communities met Playmakers, oftewel onze chief happiness officers. Lilian Dibbets is één van onze intern opgeleide Playmakers en legt uit waarom dit zo belangrijk is.

Lees meer
Juul en Maayke bij Kledingbank Past in Rotterdam

Juul en Maayke bij Kledingbank Past in Rotterdam

Impact maken in Rotterdam door lokale mensen en organisaties te verbinden, dat is wat ik op een dag wil bereiken. Door de veelzijdigheid van deze stad vind ik het lastig om te weten in welke sector ik werkzaam wil zijn. Bij GLOW UP! kan ik me oriënteren bij verschillende organisaties en past daarom perfect bij mijn zoektocht.

Lees meer
Nijmegen gaat voor deze Sustainable Development Goals

Nijmegen gaat voor deze Sustainable Development Goals

Ook in Nijmegen dragen onze impactprojecten bij aan een sociale en duurzame toekomst. In huidig programma wordt er bijgedragen aan maar liefst zes verschillende Sustainable Development Goals! Benieuwd naar de projecten, hoe zij impact maken en met welk vraagstuk onze deelnemers aan de slag gaan? Lees verder!

Lees meer
Vacature Marketing & Communicatie

Vacature Marketing & Communicatie

We zoeken iemand die zowel oog heeft voor de ontwikkeling van onze strategie, en deze direct weet uit te voeren. Starters4Communities ontwikkelt zich snel en heeft een grote ambitie. Het is aan jou om – samen met de directie – S4C te positioneren als dé opleider in bottom-up sociaal ondernemerschap. Content schrijven is een belangrijk onderdeel van de rol. Kortom, we zoeken iemand met visie en creativiteit die ook van aanpakken houdt!

Lees meer