stories

1 jaar S4C

1 jaar Impact!

In september 2013 begon Starters4Communities met het eerste pilot programma in de Indische Buurt in Amsterdam Oost. Hoogste tijd voor een terugblik! Een jaar later hebben we vier programma’s afgerond in verschillende wijken in Amsterdam en Utrecht. Maar liefst 80 starters namen deel en ondersteunden 24 bewonersinitiatieven! Van alle deelnemers vonden 31 starters dankzij S4C een betaalde opdracht of werk op niveau!

Onze visie & werkwijze

Starters4Communities is opgericht voor het behalen van twee doeleinden;

 • De kansen van starters op de arbeidsmarkt versterken
 • De impact, het bereik en de duurzaamheid van bewonersinitiatieven vergroten.

We bereiken dit met onze training en werkervaringsprogramma’s. Gedurende vijf maanden zet een groep van 20 starters op de arbeidsmarkt zich in om een aantal bewonersinitiatieven te helpen opzetten of versterken. Wij ondersteunen de starters met een workshop series, coaching, toegang tot professionele netwerken, peer-to-peer support sessies en handige resources. Terwijl bewoners steun krijgen voor hun wijkinitiatieven, doen de starters relevante werkervaring, praktische vaardigheden en netwerken op en maken zij kennis met sociaal ondernemen.

Onze impact: Versterkte arbeidskansen

Als sociale onderneming proberen wij de impact van onze programma’s zo goed mogelijk te meten. Dit doen we door middel van anonieme evaluatieformulieren en diepte-interviews.
Sinds de oprichting deden er maar liefst 80 starters mee aan onze programma’s, waarvan 70 starters het gehele programma afronden. Van alle deelnemers vonden 31 starters betaald werk op niveau, dankzij deelname aan S4C. Zie hier wat cijfers;

 • 17 starters zijn als freelancer begonnen of hun eigen onderneming aan het opzetten.
 • 9 starters konden aan de slag bij het S4C project waar zij aan werkten of bij een direct betrokken stakeholder.
 • 12 starters vonden een betaalde baan, opdracht of traineeship dankzij een sterker CV/ vergroot netwerk/ aanbeveling of tip van een andere starter of vacature gevonden via S4C.
 • 9 starters zijn bij S4C komen werken als (junior) programma coördinator.

Hiernaast zegt 83% van de deelnemers een sterker CV te hebben dankzij deelname, denkt 69% hun kansen op de arbeidsmarkt te hebben versterkt en heeft 94% meer kennis van sociaal ondernemen.

Onze impact: Sterkere bewonersinitiatieven

Tijdens de afgelopen vier programma’s werden er maar liefst 24 bewonersinitiatieven ondersteund. Hoewel we nog op de resultaten van een paar evaluaties wachten, kunnen we nu al zeggen dat ongeveer

 • 94% van de ondersteunde bewoners aangeeft te zijn verder geholpen door de starters. Zie hier een overzicht van de resultaten genoemd door de bewoners;
 • 81% De starters hebben mijn idee/ initiatief verder uitgewerkt en vormgegeven.
 • 56% Ik heb nieuwe ideeën en inspiratie opgedaan
 • 19% Ik heb nieuwe financieringsbronnen geïdentificeerd
 • 31% Ik heb nieuwe partnerships gevormd

De starters werkten aan business modellen, schreven projectplannen, fondsenaanvragen, evaluatie- strategieën, meerjarenplannen en meer. Hiernaast gingen zij in de praktijk aan de slag met het organiseren van brainstorm sessies, evenementen, stakeholder analyses, behoeftenonderzoeken en het faciliteren van workshops. Voor een paar projecten werd de hele branding en marketing van het project versterkt met een nieuw logo, facebook pagina en flyers. Onder de tab “Onze wijken” op de website, is een omschrijving te vinden van alle projecten en waar de starters aan werkten.

Na een jaar kunnen we met trots terugkijken op de bereikte resultaten door onze deelnemers. We zijn dankbaar voor de vele inspirerende initiatieven waar we aan hebben mogen werken. Als organisatie streven we ieder programma naar verbeteringen, zodat we onze impact kunnen blijven vergroten!

Website 1 jaar

ontdek meer

Bright Minds voor Covid-19

Bright Minds voor Covid-19

De afgelopen weken zijn we druk bezig geweest met het ontwikkelen van een nieuw sociaal ondernemerschap programma genaamd Bright Minds voor Covid-19, speciaal ontworpen om te helpen tijdens de corona-crisis! We hebben met organisaties en jonge impactmakers gesproken om erachter te komen wat belangrijk is in deze bizarre tijden en hoe we kunnen bijdragen aan het helpen van kwetsbare doelgroepen.

read more
Opleiding Sociaal ondernemen

Opleiding Sociaal ondernemen

Veel mensen zoeken werk met betekenis. Een baan waarin je méér doet dan alleen geld verdienen. Waar je goed doet voor jezelf én voor je omgeving. Waar je jouw kennis en talenten kan inzetten voor een sociaal of duurzaam doel. Bijvoorbeeld door het plastic-probleem aan te pakken, of sociale ongelijkheid. In een opleiding sociaal ondernemen leer je hoe je direct kan bijdragen, leer je wat jij kan betekenen voor een ander en waar jij voldoening uit haalt. Voor ondernemers én niet-ondernemers. Hoe werkt dat?

read more

Vacature Coördinator Missie 030

     UtrechtUtrecht - 32 uurVanaf juli 2020 t/m februari 2021 Reageren kan tot en met vrijdag 12 juni Gesprekken staan gepland op woensdag 17 en donderdag 18 juni Missie 030 biedt jongeren in de leeftijd van 16-27 jaar een plek om zich te ontwikkelen en...

read more

Vacature Coördinator GLOWUP! Rotterdam

     Rotterdam24 uur per week Juli 2020 t/m juli 2021 Reageren kan tot en met zondag 14 juni Gesprekken staan gepland op vrijdag 19 juni GLOWUP! biedt jongeren in de leeftijd van 18-27 jaar  een plek om zich te ontwikkelen en maatschappelijke impact te...

read more
Bright Minds voor jouw corona initiatief

Bright Minds voor jouw corona initiatief

     Young Impactmakers CommunityEen nieuw programma in sociaal ondernemerschapBRIGHT MINDS VOOR COVID19 Een nieuw programma Starters4communities, Young Impactmakers en de Impact Hub Amsterdam zijn de afgelopen weken druk bezig geweest met het...

read more
Bright Minds voor COVID19

Bright Minds voor COVID19

Wil jij je handen uit de mouwen steken in deze corona tijden? Meehelpen met corona initiatieven? Je eigen initiatief starten of heb je een initiatief en kun je ondersteuning gebruiken?

read more
Een anker in crisistijden

Een anker in crisistijden

“Yoga is voor mij een anker geweest in crisistijden. Dat wil ik ook bieden aan mijn cursisten.” Bertine Rosink, alumna van S4C Nijmegen, heeft haar yogastudio verhuisd naar YouTube en Jitsi. Dat ze fysiek geen lessen meer kan geven, was voor Bertine geen reden om te stoppen. 

read more
GLOW UP! gaat online door

GLOW UP! gaat online door

Goed nieuws voor de deelnemers van GLOW UP! Gedurende de Corona-crisis gaat het programma online door. Voor veel deelnemers is dat een hele opluchting. Nu studie of werk wegvalt, is er juist een grote behoefte aan structuur, contact en activiteiten. Deze week kwamen de deelnemers bij elkaar in hun eerste Zoom-sessie. Dat was een beetje wennen en ook wat chaotisch, maar de deelnemers waren vooral heel enthousiast.

read more
Zo kan jij impact maken tijdens de Corona-crisis

Zo kan jij impact maken tijdens de Corona-crisis

Wat kan jij doen in tijden van Corona? Welke initiatieven zijn er eigenlijk? En hoe zorg je ervoor dat jouw project onder de aandacht komt? Onze Young Impactmakers Community introduceert: Corona Impact Initiatives. Een portaal voor projecten en initiatieven die zich inzetten in deze onzekere tijden. Hier kan jij inspiratie opdoen om jouw steentje bij te dragen.

read more
Van idee op papier naar werkend concept

Van idee op papier naar werkend concept

In 1 week van een idee op papier naar een werkend concept. Dit leerden Sven, Judith, Mieke en Ziad van het Gouden Kans Project in Alkmaar. Tijdens de derde training Design Thinking presenteerde het team van BUCH Circulair hun eerste prototype. Een spel en quiz met als doel bewustwording over afval(scheiden) en circulaire economie te vergroten.

read more