stories

6 tips voor sociale start-ups!

Starters4Communities bestaat nu 2,5 jaar! Wat is er een hoop gebeurd! Hoogste tijd voor een terugblik op de grootste lessen, successen en uitdagingen van Starters4Communities als sociale onderneming. Oprichter Manon Becher deelt haar ervaringen en geeft je 6 tips.

1. Het winnende team
Je hoort het vaker – het team en de eerste ondernemers zijn de sleutel naar succes. Maar in mijn optiek zijn dat niet altijd de mensen met de beste kennis of vaardigheden – maar de mensen met de grootste drive. Een team dat jouw visie deelt en er vol voor gaat – samen – dat worden de echte winnaars. Starters4Communities is gaan bloeien dankzij deze mensen.

Top-Team

2. Praat over jouw idee.
Eén van de tips die mij het meest is bijgebleven – is dat je vanaf de start met zoveel mogelijk mensen over jouw idee moet praten. Een tip die ik zelf graag meegeef aan anderen. Praten over jouw idee helpt niet alleen om het idee scherper te krijgen, te testen of er behoefte aan is, en je verhaal te oefenen, maar vooral ook omdat je enorm veel mensen tegenkomt die jou graag verder helpen. Dat brengt je niet alleen verder maar geeft ook enorm veel energie!

3. Ga niet direct in op een “mooi” aanbod
Starters4Communities is snel gegroeid. Van Amsterdam naar Utrecht en sinds mid-2015 actief in Den Haag, de Achterhoek en Den Bosch. Dit alles verliep niet altijd zonder slag of stoot. Keuzes om naar een stad of regio uit te breiden hebben we voornamelijk gemaakt omdat er partijen “op ons pad” kwamen met een fantastisch lijkend aanbod. Maar uiteindelijk komt het er toch op neer dat jij er zelfstandig een programma van de grond moet stampen, nieuwe mensen moet inwerken, deelnemers werven, netwerken opbouwen en de financiering rond krijgen. Terugkijkend hebben we niet altijd de slimste keuzes gemaakt – hoewel iedere nieuwe stap ook weer nieuwe kansen heeft gecreëerd.

4. Ga vooral aan de slag
Het klinkt zo simpel maar is vaak waar starters op stranden. Je moet gewoon beginnen. Niet direct een fantastische website bouwen en het perfecte product of dienst willen neerzetten, maar met een “minimal viable product”. Een eerste, kleine en simpele versie van jouw idee. En je klanten vinden die er mee kunnen leven dat je nog in de uitprobeerfase zit en jouw idee willen helpen versterken. Lean Innoveren dus. Probeer dit te doen zonder grote investeringen te maken, maar durf wel publiekelijk op je bek te gaan en van koers te veranderen. “Tsja, dat doen we in het vervolg anders”, denk en zeg ik nog steeds met regelmaat. Maar wat gebeurd is, is gebeurd, dus hoe gaan we het oplossen en welke lessen trekken we.

5. Kies bewust voor een verdienmodel
Voor de financiering van een sociale start-up zijn talloze mogelijkheden. Als maatschappelijke impact voorop staat denk je al snel aan subsidies of bedrijfssponsoren. Maar iedere keuze die je maakt kost tijd. Tijd dat je ook anders had kunnen investeren. Of misschien moet je concessies doen waar je niet achter staat? Probeer in het begin focus aan te brengen. Wat past het best bij jouw visie en werkwijze?

6. Maak je klant je ambassadeur!facebook-ideaal
Crowdfunding is voor ons een keuze geweest qua verdienmodel. Maar uiteindelijk zitten er heel veel andere voordelen aan. Een aantal weken lang helpen we onze deelnemende starters om het verhaal van Starters4Communities te oefenen. Vervolgens vertellen zij dit tijdens de campagne aan zoveel mogelijk mensen. Ik word dikwijls benaderd door partijen die ervan overtuigd zijn een “werknemer” te hebben gesproken, en dan blijkt het een deelnemer te zijn. Dat is nog is betrokken! En daarnaast zien veel starters de campagne als de meest leerzame tijd in het programma, hoewel de stress wel een keerzijde is..

Al met al .. zijn het twee hele leerzame en enerverende jaren geweest. Enorm bedankt aan al die vele mensen die het mogelijk hebben gemaakt. Een geweldig team, de enthousiaste starters, de mooie initiatieven waar we mee hebben mogen werken, onze trouwe partners, de facilitators, de adviseurs en al die andere betrokkenen.

Ontzettend bedankt en enorm veel gelukkige en ondernemende momenten gewenst voor 2016!

ManonManon--POL

 

ontdek meer

Opleiding Sociaal ondernemen

Opleiding Sociaal ondernemen

Veel mensen zoeken werk met betekenis. Een baan waarin je méér doet dan alleen geld verdienen. Waar je goed doet voor jezelf én voor je omgeving. Waar je jouw kennis en talenten kan inzetten voor een sociaal of duurzaam doel. Bijvoorbeeld door het plastic-probleem aan te pakken, of sociale ongelijkheid. In een opleiding sociaal ondernemen leer je hoe je direct kan bijdragen, leer je wat jij kan betekenen voor een ander en waar jij voldoening uit haalt. Voor ondernemers én niet-ondernemers. Hoe werkt dat?

read more
Gezocht: jongerenpanel MDT Amsterdam

Gezocht: jongerenpanel MDT Amsterdam

Iedere Maatschappelijke Diensttijd (MDT) is anders maar de kern blijft hetzelfde. Jongeren ontdekken hun
talenten en doen tegelijkertijd wat voor een ander. Maar wie bepaalt hoe MDT eruit moet zien in Amsterdam? Jongeren uit Amsterdam zoals jij, natuurlijk!

read more
Van IT-carrière naar piepverse boer

Van IT-carrière naar piepverse boer

Een succesvolle carrière, maar toch niet helemaal happy? Impactmaker Sam Emons kent het verschijnsel als geen ander. Nu is hij ondernemer met Gelukkige Groentes, teelt hij 45 verschillende groentes in een tuin van 1000m2 bij Nijmegen en heeft hij een ambitie voor een ‘zelfoogsttuin’. Hoe doet hij dat?

read more
Kim pakt voedselverspilling aan

Kim pakt voedselverspilling aan

Hoe creëer je een community rondom een kookboek? Kim Oomen ging tijdens het programma van Starters4Communities in Amsterdam aan de slag met impactproject Amsterdam Aan Tafel. Zij lanceerden een kookboek van én voor Amsterdammers, om te vieren dat de Stadspas 30 jaar bestaat. Met vele mooie verhalen en heerlijke recepten was dit een mooie kans om Amsterdammers te verbinden.

read more
Gratis Webinar | Een carrière met impact: Hoe doe je dat?

Gratis Webinar | Een carrière met impact: Hoe doe je dat?

Wil jij bijdragen aan een eerlijke en duurzame wereld? Wil je maatschappelijke problemen aanpakken binnen je carrière, maar weet je niet waar je moet beginnen? Kom dan naar onze gratis webinar ‘Carrière met impact: Hoe doe je dat?’. Tijdens deze webinar krijg jij een stoomcursus in sociaal ondernemen! Met handige tips en inspiratie en ontdek je wat het voor jou kan betekenen en hoe je dit kan inzetten in je werk.

read more

Vacature Coördinator Missie 030

     UtrechtUtrecht - 32 uurVanaf juli 2020 t/m februari 2021 Reageren kan tot en met vrijdag 12 juni Gesprekken staan gepland op woensdag 17 en donderdag 18 juni Missie 030 biedt jongeren in de leeftijd van 16-27 jaar een plek om zich te ontwikkelen en...

read more

Vacature Coördinator GLOWUP! Rotterdam

     Rotterdam24 uur per week Juli 2020 t/m juli 2021 Reageren kan tot en met zondag 14 juni Gesprekken staan gepland op vrijdag 19 juni Vragen? Neem contact op met Kimberlij Hermeler, 06 4161 4448 GLOWUP! biedt jongeren in de leeftijd van 18-27 jaar ...

read more
Bright Minds voor Covid-19

Bright Minds voor Covid-19

De afgelopen weken zijn we druk bezig geweest met het ontwikkelen van een nieuw sociaal ondernemerschap programma genaamd Bright Minds voor Covid-19, speciaal ontworpen om te helpen tijdens de corona-crisis! We hebben met organisaties en jonge impactmakers gesproken om erachter te komen wat belangrijk is in deze bizarre tijden en hoe we kunnen bijdragen aan het helpen van kwetsbare doelgroepen.

read more