stories

Anita Schothans – Ervaring opdoen en op eigen benen staan

Gemeenten zijn de laatste tijd steeds meer bezig met sociaal ondernemen. Stadsdeel West in Amsterdam ondersteunt sinds drie jaar samen met Starters4Communities een aantal wijkinitiatieven. Gebiedscoördinator Anita Schothans is erg tevreden over de samenwerking: “Die extra handen zijn zó fijn voor de buurtbewoners.”

“Als gebiedscoördinator van de Baarsjes heeft Anita Schothans een grote verantwoordelijkheid.” Daarnaast leidt ze met haar collega Sarah van Mourik Broekman het programma Sociale Helden West, waarmee ze door middel van ondersteuning en het verstrekken van subsidie mensen stimuleren een (sociale) onderneming te starten. “We zagen dat de mensen in West heel actief zijn en we wilden hun initiatieven professioneler maken.” Voorbeelden van deze projecten zijn Start met Happen en Suikertantes Café: allebei ondersteund door Starters4Communities.

Goede samenwerking

Starters4Communities steunt nu per jaar ongeveer 12 wijkinitiatieven in Amsterdam-West. Het stadsdeel draagt initiatieven aan en geeft subsidie aan bewonersinitiatieven om ondernemender te worden met behulp van Starters4Communities. Anita is erg tevreden over die samenwerking:

“Het is heel fijn om starters te hebben die extra handen bieden aan beginnende wijkondernemingen en tegelijkertijd zelf ervaring opdoen in de praktijk.”

 

De hulp die de starters bieden is bijvoorbeeld het opstellen van een marketingplan of een marktonderzoek. Volgens Anita komen daar mooie resultaten uit. “Als het een keer niet lukt komt dat meestal door externe factoren waar de starters niet zoveel aan kunnen doen.” In de toekomst wil stadsdeel West meer inkopen bij sociale ondernemingen en nóg beter samenwerken.

Voldoende inspraak

In het grote stadsdeelkantoor kent niet iedereen Starters4Communities. Het zijn vooral de wijkinitiatieven die grote waardering hebben voor de onderneming: “Starters die daar aan het werk gaan dragen hun kennis over en leren zelf ook veel. Iedereen heeft er iets aan,” vertelt ze.

Omdat de opdracht per initiatief gezamenlijk wordt bepaald heeft iedereen bij de wijkondernemingen voldoende inspraak. Volgens Anita is dit heel belangrijk. Daarnaast heeft ze het gevoel dat Starters4Communities de afgelopen jaren professioneler is geworden.

“Aan het begin was het voor iedereen een beetje experimenteren maar dat is nu veel beter: ze weten wat ze doen en wat haalbaar is. Ik merk het aan de uitkomst van het werk.”

In het diepe

Wat Anita altijd sterk bijblijft zijn de buurtbewoners die klein beginnen en met behulp van Starters4Communities weten door te groeien en zo hun eigen onderneming starten. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij Start met Happen.

“Ik vind het mooi dat je eerst de kans krijgt om ervaring op te doen en daarna jezelf in het diepe gooit en er in je eentje voor gaat.”

ontdek meer

The problem with global tourism

by Isabella Krammer Tourism accounts for about 5% of global carbon emissions, which are mainly caused by intensive air travel and accommodation heating, air-conditioning, and more. In addition to tourism’s climate impact, year-round overcrowding in popular holiday...

read more

‘Digital Detox’: van passie tot pilot

De fase van crowdfunding in onze programma’s leidt vaak tot bijzondere en inspirerende projecten. Zo ondernemen ook Fi en Margreet uit Den Haag er op los met hun concept voor ‘Digital Detox’ weekenden. Het concept is een mix van beide passies, zoals yoga, coaching en...

read more

Think global, act local

We kennen allemaal de uitdrukking “een beter milieu begint bij jezelf”. Wij geloven in deze gedachte en willen hem groter trekken: verander de wereld en begin bij jezelf… Maar hoe doe je dat? Wat kan jij als individu bijdragen aan grote maatschappelijke en duurzame...

read more

Van burgerparticipatie, naar verbinding en realisatie

Antje Tilstra, programma coördinator sociaal ondernemen bij Starters4Communities en één van de projectleiders van Wijkkunde, vertelt hoe zij verbinding leggen tussen verschillende partijen: “Wat voor vragen spelen er nu en waar loop je tegenaan? – Daar zijn wij bij Wijkkunde vaak benieuwd naar. In de maandelijkse gesprekken kunnen bewoners hun hulpvraag met ons delen. Gelijk aan het einde van het gesprek kunnen wij ze naar de juiste personen doorverwijzen binnen ons netwerk. Zo zijn wij een verbindende partij. Soms maken we gebruik van sociaal kapitaal en nodigen we bij de gesprekken de juiste mensen uit die veel ervaring hebben met een bepaald onderwerp. Zo wordt er expertise en ervaringen uitgewisseld. Aan het einde wordt er een verslag met actiepunten opgesteld, zodat zij direct verder kunnen”.

read more

Deep Democracy | Young Impactmakers

SUCCEED IN GROUP PROJECTS AND GET THE BEST OUT OF YOUR TEAM! Powerful group decisions are often the result of combining individual knowledge, talents, experiences and emotions. During this Young Impactmakers event, you will learn about the basics of the Deep Democracy...

read more

0