stories

B’oost Amsterdam

Ramon Schleijpen (B’oost) – “De starters hebben absoluut bijgedragen aan de diversiteit en energieke sfeer in het project”

Toen de Amsterdamse Ramon Schleijpen in de zomer van 2016 haar project B’oost begon, een initiatief waarbij vluchtelingen en buurtbewoners zelf lokale integratie op gang brengen, duurde het niet lang voordat ze S4C benaderde. “De starters hielpen mij om iets dat in de kinderschoenen stond naar een hoger plan te tillen.”

Interesse van starters

Vanaf het moment dat Ramon de sleutels kreeg van het pand in Amsterdam-Oost, de thuisbasis van haar integratieprogramma B’oost, kreeg haar project veel publiciteit. “Ook vanuit starters op de arbeidsmarkt was er interesse om iets met ons te doen,” zo legt ze uit. Slagvaardig als ze is, besloot de Amsterdamse gelijk afspraken te maken met S4C.

Doorlopend leertraject

B’oost is een project in ontwikkeling. Iedereen die meedoet levert op zijn of haar manier een frisse bijdrage. “In het begin waren dit vooral oudere buurtbewoners”, zo verklaart Ramon. Toen het in de herfst van 2016 tijd was voor de starters om mee te draaien, gaf dit veel nieuwe inzichten. “De starters hebben absoluut bijgedragen aan de diversiteit en energieke sfeer in het project.”

“De starters hielpen mij om iets dat in de kinderschoenen stond naar een hoger plan te tillen.”

De B’oost-initiatiefnemer ziet de samenwerking met de starters als een groot doorlopend leertraject van vallen en opstaan. “Wat heel fijn was, was om ook goed met de organisatie van S4C in gesprek te zijn. B’oost is een groot project. Dan is het soms lastig om het overzicht te behouden. Binnen een groter project moet iedereen zijn eigen manier hebben om te opereren. Sommige starters of vrijwilligers zijn gebaat bij extra begeleiding terwijl anderen juist vrijheid nodig hebben.”

Voor ieder wat wils

Wat Ramon na het S4C-programma vooral bijblijft is het werken met jonge mensen. “Het deed mij denken aan mijn eerste werkomgeving, hoe belangrijk het is om mensen te leren kennen die gedreven zijn en goed met elkaar werken.” Dit kun je volgens Ramon de rest van je leven meenemen. De initiatiefnemer raadt deelname aan een S4C-programma aan andere social start-ups van harte aan. “Ik kan me voorstellen dat iedere initiatiefnemer er wel iets anders uithaalt.” Hoewel het soms lastig schakelen was, is Ramon zeer te spreken over het programma: “Omdat het ontzettend veel energie brengt en je absoluut profiteert van de scherpte die in het programma zit.”

Wil jij meer weten over ons Amsterdamse programma in sociaal ondernemen? klik Hier

ontdek meer

The problem with global tourism

by Isabella Krammer Tourism accounts for about 5% of global carbon emissions, which are mainly caused by intensive air travel and accommodation heating, air-conditioning, and more. In addition to tourism’s climate impact, year-round overcrowding in popular holiday...

read more

‘Digital Detox’: van passie tot pilot

De fase van crowdfunding in onze programma’s leidt vaak tot bijzondere en inspirerende projecten. Zo ondernemen ook Fi en Margreet uit Den Haag er op los met hun concept voor ‘Digital Detox’ weekenden. Het concept is een mix van beide passies, zoals yoga, coaching en...

read more

Think global, act local

We kennen allemaal de uitdrukking “een beter milieu begint bij jezelf”. Wij geloven in deze gedachte en willen hem groter trekken: verander de wereld en begin bij jezelf… Maar hoe doe je dat? Wat kan jij als individu bijdragen aan grote maatschappelijke en duurzame...

read more

Van burgerparticipatie, naar verbinding en realisatie

Antje Tilstra, programma coördinator sociaal ondernemen bij Starters4Communities en één van de projectleiders van Wijkkunde, vertelt hoe zij verbinding leggen tussen verschillende partijen: “Wat voor vragen spelen er nu en waar loop je tegenaan? – Daar zijn wij bij Wijkkunde vaak benieuwd naar. In de maandelijkse gesprekken kunnen bewoners hun hulpvraag met ons delen. Gelijk aan het einde van het gesprek kunnen wij ze naar de juiste personen doorverwijzen binnen ons netwerk. Zo zijn wij een verbindende partij. Soms maken we gebruik van sociaal kapitaal en nodigen we bij de gesprekken de juiste mensen uit die veel ervaring hebben met een bepaald onderwerp. Zo wordt er expertise en ervaringen uitgewisseld. Aan het einde wordt er een verslag met actiepunten opgesteld, zodat zij direct verder kunnen”.

read more

Deep Democracy | Young Impactmakers

SUCCEED IN GROUP PROJECTS AND GET THE BEST OUT OF YOUR TEAM! Powerful group decisions are often the result of combining individual knowledge, talents, experiences and emotions. During this Young Impactmakers event, you will learn about the basics of the Deep Democracy...

read more

0