stories

BS22 – Impact in de Achterhoek

“BS22 & Starters4Communities – “Een frisse blik op je eigen initiatief” ”

In de Achterhoek gebeuren goede dingen. In het pittoreske Groenlo bijvoorbeeld, de thuishaven van BS22. Dit is een werk- en ontmoetingsplaats voor kennismakelaars, inwoners en vrijwilligers die helpen bij het uitwerken van goede ideeën. Ook S4C droeg hier in het voorjaar van 2016 haar steentje bij. “Vanaf het begin omarmen BS22 en Starters4Communities elkaar in de Achterhoek”.

Impact in de Achterhoek

Eén van de mensen achter BS22, Joske Elsinghorst, spreekt enthousiast over de samenwerking. “Toen er een kans kwam om in het tweede programma de expertise van de S4C-starters te gebruiken, dachten we meteen: heel graag!” Er liggen thema’s die, doordat de Achterhoekse ontmoetingsplaats werkt met vrijwilligers, blijven liggen. Dit is waar de S4C’ers hun bijdrage kunnen leveren.

De vraag aan de starters was: hoe kunnen wij onze impact als BS22 in Groenlo zichtbaar maken? Starters Tessa en Milou onderzochten dit door middel van interviews, waaruit vervolgens een model rolde. “Een mooie methode waarmee we kunnen evalueren met de initiatiefnemers na afloop van hun projecten.” Volgens Joske droegen zij hiermee bij aan de ontwikkeling van de onderneming. “Gewoon iemand die van buitenaf de normale vraag stelt die je niet meer ziet, dat is echt heel nuttig.”

Een frisse blik

Zelf was Joske ooit ook deelnemer aan Starters4Communities, nu staat ze aan de andere kant. “Je ziet bij de deelnemers precies dezelfde golfbeweging die ik zelf heb ervaren; van bewust onbekwaam zijn naar heel veel input kunnen leveren. Dat vond ik heel waardevol.” Eén van de twee S4C’ers die actief was bij BS22, Milou, is inmiddels gestart met de Stadsmakerij in Enschede. “Wij zijn heel blij dat de lijntjes met haar en de mede-initiatiefnemer die we weer via andere kanalen kennen heel kort zijn.”

Joske’s goede ervaringen met de starters zorgen ervoor dat ze andere sociale ondernemingen of initiatieven zeker aanraadt om ook mee te doen met S4C. “Je krijgt op die manier een frisse blik op je eigen initiatief. Want input kan altijd van toegevoegde waarde zijn, zeker in de startup fase!”

“Je krijgt op die manier een frisse blik op je eigen initiatief.”

Mooiere wereld

Het programma van S4C bij BS22 eindigde in het zonnige voorjaar van 2016, maar de sociale onderneming uit de Achterhoek is nog steeds actief. “We mogen tot eind 2017 op deze locatie blijven. Daarna zegt de gemeente de huur van deze locatie op en moeten we op zoek naar iets anders.” Maar verder gaan met BS22 is iets wat zeker is. Joske wordt erg gelukkig van haar werk, waarmee zij de Achterhoek én de wereld op allerlei gebieden een beetje mooier maakt.

ontdek meer

The problem with global tourism

by Isabella Krammer Tourism accounts for about 5% of global carbon emissions, which are mainly caused by intensive air travel and accommodation heating, air-conditioning, and more. In addition to tourism’s climate impact, year-round overcrowding in popular holiday...

read more

‘Digital Detox’: van passie tot pilot

De fase van crowdfunding in onze programma’s leidt vaak tot bijzondere en inspirerende projecten. Zo ondernemen ook Fi en Margreet uit Den Haag er op los met hun concept voor ‘Digital Detox’ weekenden. Het concept is een mix van beide passies, zoals yoga, coaching en...

read more

Think global, act local

We kennen allemaal de uitdrukking “een beter milieu begint bij jezelf”. Wij geloven in deze gedachte en willen hem groter trekken: verander de wereld en begin bij jezelf… Maar hoe doe je dat? Wat kan jij als individu bijdragen aan grote maatschappelijke en duurzame...

read more

Van burgerparticipatie, naar verbinding en realisatie

Antje Tilstra, programma coördinator sociaal ondernemen bij Starters4Communities en één van de projectleiders van Wijkkunde, vertelt hoe zij verbinding leggen tussen verschillende partijen: “Wat voor vragen spelen er nu en waar loop je tegenaan? – Daar zijn wij bij Wijkkunde vaak benieuwd naar. In de maandelijkse gesprekken kunnen bewoners hun hulpvraag met ons delen. Gelijk aan het einde van het gesprek kunnen wij ze naar de juiste personen doorverwijzen binnen ons netwerk. Zo zijn wij een verbindende partij. Soms maken we gebruik van sociaal kapitaal en nodigen we bij de gesprekken de juiste mensen uit die veel ervaring hebben met een bepaald onderwerp. Zo wordt er expertise en ervaringen uitgewisseld. Aan het einde wordt er een verslag met actiepunten opgesteld, zodat zij direct verder kunnen”.

read more

Deep Democracy | Young Impactmakers

SUCCEED IN GROUP PROJECTS AND GET THE BEST OUT OF YOUR TEAM! Powerful group decisions are often the result of combining individual knowledge, talents, experiences and emotions. During this Young Impactmakers event, you will learn about the basics of the Deep Democracy...

read more

0