De 5 bewonersinitiatieven waar de starters van A’dam Oost aan gaan werken zijn bekend. Met trots stellen we ze voor:

Kinderboerderij de Werf

Kinderboerderij de Werf is gelegen in Watergraafsmeer in Amsterdam Oost. De kinderboerderij speelt een belangrijke rol in onze stad, waar steeds verder gaande verstedelijking een feit is. Zo laat de kinderboerderij jong en oud, in schoolverband of in de vrije tijd, met elkaar in contact komen en tegelijkertijd iets leren en te ervaren over dier en natuur, milieu en duurzaamheid.

Initiatiefnemer en achtergrond van het project:

Vijfentwintig vrijwilligers en twee part-time beheerders verzorgen de dieren en het onderhoud van de kinderboerderij. De vrijwilligers doen al heel veel om hun begroting elk jaar rond te krijgen, maar ondanks alle inspanningen blijft er toch elk jaar een tekort.

De starters werken onder andere aan:

• Een strategie opstellen voor het verminderen van het begrotingstekort
• Het professionaliseren van de werving van vrijwilligers
• Educatieve doeleinden van de kinderboerderij

Tapasbar en cultureel centrum (werknaam)

De Indische buurt is met haar inwoners (163 nationaliteiten) enorm rijk aan verschillende cuisines, muziektradities en andere creatieve uitingen. Er gebeurt van alles in de buurt op dit gebied, hier is echter weinig van zichtbaar voor het grote publiek. De initiatiefnemers hebben als doel om een plek in de buurt te creëren die mensen de ruimte biedt om hun creativiteit te uiten en te delen. Zo zijn er meerdere kleine kookgroepen en cateraars in de buurt die weinig mogelijkheden hebben hun kookkunst te tonen. De tapasbar zal een platform zijn waar lokale kleine cateraars kunnen koken en verkopen. Het centrum doelt er op een bruisende plek in de buurt te worden waar mensen hun talent kunnen uiten en er wellicht ook wat aan kunnen verdienen, waar kennisuitwisseling plaatsvindt, en wat een bijdrage levert aan beter onderling begrip tussen verschillende culturen.

Initiatiefnemers en achtergrond van het project:

De tapasbar is een initiatief van vier creatieve buurtbewoners: Nooshi, Sabine, Edo en Jeffrey. Nooshi en Jeffrey werkten eerder samen aan het organiseren van de Foodnight op de Javastraat. Sabine en Edo zijn van huis uit architecten en zijn net als Nooshi en Jeffrey betrokken geweest bij meerdere projecten in de Indische buurt. Voor de tapasbar willen ze hun krachten bundelen om een bruisende, creatieve plek neer te zetten.

De starters werken onder andere aan:

• Concretiseren van het concept wat nu op tafel ligt
• Opstellen van een projectplan
• Inventarisatie van mensen uit de buurt die de ‘tapasbar’ een plek zou kunnen bieden

Ouderencafe

Met een terugtrekkende overheid in de zorg- en welzijnsector komen steeds meer ouderen in sociaal isolement terecht. Vooral in steden en onder lage inkomensgroepen is dit een veel voorkomend probleem. Het ouderencafé is een bruisende ontmoetingsplek voor ouderen uit de buurt in flatgebouw de Flevopoort en heeft als doel om ouderen actief te houden en vereenzaming tegen te gaan. Ouderen kunnen hier twee keer per week activiteiten doen en de initiatiefnemer heeft subsidie ontvangen om dit mogelijk te maken. De vraag is echter hoe de initiatiefnemer er voor kan zorgen dat dit initiatief kan blijven bestaan als de subsidie op is.

Initiatiefnemer en achtergrond van het project:

Henna Trustfull is een actieve buurtbewoonster met een groot hart voor de buurt. Henna is al een tijdje in haar eentje bezig, nu is de vraag hoe kan ze het ouderencafé professionaliseren en verduurzamen.

De starters werken onder andere aan:

• Vrijwilligers strategie
• Verduurzamen en verbreden van het ouderen aanbod
• Het zoeken naar aanvullende financiering

Wijkacademie (werknaam)

Het opzetten van een kennisinstituut over de wijk vanuit de expertise van de Meevaart. Er zullen trainingen, opleidingen, masterclasses, coaching en inspiratiesessies over wijkgericht werken plaatsvinden, die gericht zijn op (sociale) professionals maar ook toegankelijk zijn voor buurtbewoners. Het is nu nog een idee in conceptfase, maar de initiatiefnemers willen binnen een half jaar de eerste bijeenkomsten georganiseerd hebben.

Initiatiefnemers en achtergrond van het project:
De initiatiefnemers Firouz, Ruud en Leo zijn allen al vele jaren actief als adviseurs en sociaal ondernemers in de buurt. Zij hebben een groot netwerk, op zowel lokaal als stedelijk niveau, en veel kennis op het gebied van wijkgericht werken.

De starters werken onder andere aan:

• Het concretiseren van het concept wat nu op tafel ligt
• Het uitwerken van een businessplan
• Behoefteonderzoek bij buurtorganisaties en (lokale) overheden
• Concurrentieanalyse

Carrierestraten

Carrierestraten werkt aan het matchen van jongeren (MBO niveau 1,2) naar (leer)werkplekken of een stage. Voor deze jongeren is het vaak moeilijk om een stage- of werkplek te vinden. Carrierestraten heeft de rol van bemiddelaar tussen jongeren en ondernemers uit de buurt op zich genomen, om zo duurzame leerwerkplekken te creëren die bijdragen aan een betere transitie van school naar werk. Tevens biedt Carrierestraten een rol van begeleider voor de jongeren.

Initiatiefnemer en achtergrond van het project:

Initiatiefnemer Reda is al langere tijd actief voor jongeren uit de buurt en richt zich vooral op advies, voorlichting, budgetvaardigheden, stagebegeleiding en coaching naar werk.

De starters werken onder andere aan:

• Verstevigen en uitbereiden van netwerk aan ondernemers en jongeren
• Meedenken over mogelijke nieuwe invalshoeken (marktonderzoek)
• Behoefteonderzoek jongeren en ondernemers
• Mogelijke financieringsbronnen identificeren