De Voedseltuin een paar jaar later…

In het eerste S4C-programma in Utrecht Overvecht ondersteunden vier starters een beginnend initiatief rond lokaal tuinieren met biologische groenten. Inmiddels is de Voedseltuin Overvecht een groot succes.

“Waar eerst een braakliggend en modderig terrein lag, vind je nu een bruisende en weelderige tuin waar mensen van alle leeftijden en achtergronden samenwerken voor een mooie oogst”

Wat beweegt de Voedseltuin Overvecht? Onze droom is lokaal verbouwd en (h)eerlijk voedsel uit de eigen wijk, betaalbaar en bereikbaar voor iedereen. De groente die in onze tuin op stadsboerderij de Gagelsteede wordt verbouwd verkopen we aan restaurants en kookgroepen in de wijk en in onze eigen buurtlandwinkel. Van kweken tot eten: zo van het land op je bord, in je eigen buurt. In dit proces zie ik dat, naast de planten, ook de mensen die betrokken zijn bij onze tuin tot bloei komen. Ik denk dat dit de motor is die ons beweegt.

Waarom koos je destijds voor de Voedseltuin Overvecht als initiatief om te ondersteunen? De droom van initiatiefnemers Marianne Houkamp, Kjeld Vosjan en Ans Klein Geltink vond ik erg inspirerend. Het is bovendien een project waar voor mij verschillende mooie aspecten in samen komen. Ondernemerschap vanuit een sterk sociaal én groen karakter. Er lagen destijds vragen rondom businessmodellen, crowdfunding en marketing en communicatie. Ik wilde graag de zakelijke kant van projecten beter begrijpen en kreeg toen de kans om het opstartproces vanaf het begin mee te maken.

Wat hebben jullie als starters toen bijgedragen? We zijn met ons groepje hard aan de slag gegaan met het maken van een business model canvas, het opzetten en uitvoeren van een behoefteonderzoek, het aanvragen van fondsen en het schrijven van een crowdfundingsplan. Er kwam veel bij kijken, en iedereen kon zijn of haar tanden ergens inzetten. Dat maakte het voor ons superleuk!

En jij hebt de stap gemaakt naar mede-eigenaar van de stichting die toen opgericht is, toch?
Klopt! Ik kreeg tijdens het programma een telefoontje van de initiatiefnemers met de vraag of ik met hen samen de stichting wilde opzetten. Inmiddels zit ik bijna twee jaar in het bestuur als secretaris. Erg gaaf dat ze dat vertrouwen hadden en ik zo een kans kreeg om ervaring op te doen met de verdere ontwikkeling en groei van zo’n dynamisch project.

Je hebt het over groei. Wat is er allemaal veranderd sinds de oprichting?
Waar eerst een braakliggend en modderig terrein lag, vind je nu een bruisende en weelderige tuin waar mensen van alle leeftijden en achtergronden samenwerken voor een mooie oogst. Dat vind ik het allermooiste. We zijn met niets begonnen en hebben nu een schitterend lokaal netwerk opgebouwd waarmee we (h)eerlijk eten vanaf het zaadje tot op het bord krijgen.

Kun je wat hoogtepunten noemen?
Door de inzet van onze supervrijwilligers, tuincoördinator en medebestuursleden hebben we een hoop prijzen in de wacht gesleept zoals de ING Food Award en een oorkonde van Wij Maken Utrecht. Mede dankzij onze crowdfundervaring vanuit Starters4Communities hebben we een erg succesvolle crowdfundcampagne gehad waarna we samen met stadsboerderij de Gagelsteede een buurtwinkeltje geopend hebben. Maar het allermooiste vond ik nog dat ik het college van burgemeester en wethouders keihard aan het werk mocht zetten tijdens NLDoet. Heerlijk om ze eens met hun handen in de grond te zien zwoegen!

Het gaat goed, zo te horen. Hebben jullie nog mooie dromen voor de toekomst?
Dromen genoeg hoor! Het gaat zo goed dat de vraag naar onze groenten het aanbod overstijgt. Om genoeg te kunnen produceren voor de vrijwilligers, de afnemers en ons winkeltje, hebben we meer ruimte nodig. Die hebben we nu gevonden. Om dit samen met de buurt te ontwikkelen hebben we wel steun nodig. Maar we zien mooie kansen!

Oja? Vertel!
We zitten op dit moment in een super spannende wedstrijd als één van de acht finalisten bij het Rabobank StimuleringsfondsXL. We moeten zoveel mogelijk stemmen verzamelen. Als we winnen kunnen we die onbenutte plek die we gevonden hebben, transformeren in een schitterende aanvulling op de tuin. Zo kunnen we nóg meer mensen betrekken bij de Voedseltuin en voorzien van gezonde en lokaal geproduceerde groenten.

Tijdens NLDoet mochten we het college van burgemeester en wethouders keihard aan het werk zetten. Heerlijk om ze eens met hun handen in de grond te zien zwoegen!”

Zou je nog een oproep willen doen?
Jazeker! De bovengenoemde wedstrijd kan ons enorm helpen met onze ambities. Het zou geweldig zijn als iedereen die dit leest 1 minuutje de tijd zou nemen om de video te bekijken en op ons te stemmen. Als je andere mensen vraagt dat ook te doen door de link te delen zijn we he-le-maal gelukkig! Met jouw zetje maken we Utrecht socialer, gezonder en duurzamer.

Stemmen kan via deze link.

Bedankt alvast! Ramiro en het S4C-team

ontdek meer

Van burgerparticipatie, naar verbinding en realisatie

Antje Tilstra, programma coördinator sociaal ondernemen bij Starters4Communities en één van de projectleiders van Wijkkunde, vertelt hoe zij verbinding leggen tussen verschillende partijen: “Wat voor vragen spelen er nu en waar loop je tegenaan? – Daar zijn wij bij Wijkkunde vaak benieuwd naar. In de maandelijkse gesprekken kunnen bewoners hun hulpvraag met ons delen. Gelijk aan het einde van het gesprek kunnen wij ze naar de juiste personen doorverwijzen binnen ons netwerk. Zo zijn wij een verbindende partij. Soms maken we gebruik van sociaal kapitaal en nodigen we bij de gesprekken de juiste mensen uit die veel ervaring hebben met een bepaald onderwerp. Zo wordt er expertise en ervaringen uitgewisseld. Aan het einde wordt er een verslag met actiepunten opgesteld, zodat zij direct verder kunnen”.

read more

Deep Democracy | Young Impactmakers

SUCCEED IN GROUP PROJECTS AND GET THE BEST OUT OF YOUR TEAM! Powerful group decisions are often the result of combining individual knowledge, talents, experiences and emotions. During this Young Impactmakers event, you will learn about the basics of the Deep Democracy...

read more

Een Taalrijke Keuken: Broodje Aap & Linke Soep

Spelen met woorden in de ruimte die in elke cultuur populair blijft: de keuken. De universele taal van lekker eten is immers ingebakken bij ons allemaal. Maar dat woorden overbodig zijn, is geenszins het geval. Geen saaie taalcursussen, maar een gezellige, ondernemende, heerlijk geurende, taalrijke keuken. Bij lunch- en dinerroom Broodje Aap & Linke Soep komen alle culturen samen. Vrijwilligers en nieuwkomers staan samen in de keuken om jouw maaltje te bereiden.

read more

0