stories

Deelnemers aan het woord!

De deelnemers - SuzanSuzan:

“Starters4Communities is voor mij vanaf het begin af aan een groot succes. Ik vind het mooi om te zien hoeveel toffe mensen zich volledig inzetten zonder hier zelf geld aan te verdienen. Puur voor de (werk-)ervaring en omdat ze in het project geloven. De start van het project was meteen goed, met een leuke en leerzame Crowdfunding workshop van Teach2fish en een interessante workshop over Storytelling. Een zeer goede voorbereiding op onze eigen Crowdfunding campagne, waar ik (meteen) een persoonlijk succesje behaalde. ik heb 2 avonden achtereen een DriegangenDiner & VriendenVeiling georganiseerd waar ik in totaal 1280,- mee ophaalde. Een prachtig bedrag! Maar wat ik nog het leukste vond waren alle enthousiaste reacties en spontane hulp die ik kreeg van goede vrienden maar ook van onbekenden die het initiatief enorm waardeerde. Ook uit m’n persoonlijke kringen kwamen veel positieve reacties en steun (financieel, materieel of in de vorm van hulp). Door mijn goedlopende crowdfunding campagne werd ik door een mede-starter opgemerkt, die me weer aan een tijdelijke baan heeft geholpen. Zo heeft starters4communities mij in korte tijd al veel opgeleverd!

Dit, samen met de leuke mede-starters en toffe organisatoren, maakt dat ik elke keer met plezier vroeg opsta om weer naar Starters4Communities te gaan. Naast dat het heel leerzaam is, is het ook gewoon ontzettend leuk en gezellig! We zijn een paar weken actief de Indische buurt in gegaan, waar ik ontzettend leuke gesprekken heb gehad met bewoners over hun dromen voor de buurt. Mooi om te zien hoe mensen je vertrouwen en hun ideeën over de wijk vertellen. Tijdens de ontwerpavond hebben we veel van deze dromen tot mooie concrete plannen uitgewerkt, waarvan we er een aantal 2 weken terug gezamenlijk hebben uitgewerkt. Bijzonder om te zien wat we in korte tijd samen kunnen bedenken en creëren.

En dan heb ik het nog niet eens over alle leuke bewonersinitiatieven die we gaan ondersteunen! Dit voor een volgende keer … 😉 Ik krijg hier ontzettend veel energie van, ook nu tijdens het schrijven, en ik hoop dat ik deze energie op jullie over kan dragen. Het is echt waar: Samen Staan We Sterk!”

 

  Freek Freek:

“Aan het eind van mijn studie schreef ik mijn afstudeerscriptie over ‘eigenkracht’ onder bewoners in de gemeente Zaanstad. Een boeiend project waarbij ik met veel verschillende partijen in contact ben gekomen. Na deze scriptie succesvol te hebben afgerond moest ik mij begeven op een minder gebaand pad, namelijk het zoeken van werk. Het was echter het gebrek aan werkervaring wat mij het gevoel gaf mijzelf nog niet goed te kunnen presenteren bij een werkgever. Door een vriend werd ik, op een prachtige zomeravond bij Pluk de Nacht, geattendeerd op Starters4Communities, een programma waarbij bewonersinitiatieven worden gestimuleerd en waarin wordt gekeken naar wat de bewoners zelf vinden dat er moet veranderen in hun buurt. Dit klonk gelijk goed want ik geloof in het samenbrengen van bewoners.

Tijdens mijn onderzoek in de gemeente Zaanstad kwam ik erachter dat een initiatief alleen werkt als het vanuit de bewoners zélf komt. Het was echter wel zo dat vooral de ietwat moeilijke wijken, ook wel Vogelaarwijken of aandachtswijken genoemd, wel baat hebben bij wat extra ondersteuning. Het dromenspel dat werd gespeeld aan het begin van het Starters4Communities programma sloot perfect aan bij deze gedachte van een buurt helpen met gezamenlijke inspanning van zowel de buurt als de starters. Ik heb deze periode ervaren als leerzaam omdat het mij meer inzicht gegeven heeft in hoe het is om iets op te starten in een nieuwe buurt met mensen die vaak niet dezelfde achtergrond hebben als jij. En nieuwe ervaringen, daar draait het om in het leven.”

MarshaMarsha:

“Mijn programma bij Starters4Communities begon wat later dan bij de rest. Tijdens de crowdfunding workshop was ik nog op vakantie in Australië. Dus na een snelle update van Manon moest ik zonder de rest van de groep ontmoet te hebben zelf aan de slag met crowdfunden. Dit onderdeel van het programma was zeker niet mijn favoriet, al was het wel leerzaam en moest je uit je comfortzone komen. Het minst leuke onderdeel van het programma is voor mij dus makkelijk om te noemen.

Om mijn leukste ervaring met Starters4Communities te kiezen is juist heel erg moeilijk, dan heb ik zoveel keuze! Zo vond ik het hele dromenspel erg leuk, met name de hands-on. Het contact leggen met buurtbewoners en kinderen, en samen met hun aan de slag gaan was heel leerzaam, praktisch maar ook heel gezellig. Zelf heb ik tijdens het dromenspel samen met Marijn en een paar buurtbewoners en tafels en banken gemaakt van palethout. Ik ben verbaasd hoe mooi ze uiteindelijk zijn geworden! Tijdens de hands on was er sprake van ‘georganiseerde chaos’. Iedereen was druk bezig met allemaal verschillende dingen, alles ging door elkaar, maar daardoor was er een goede sfeer op het Sumatraplantsoen. Iets anders wat ik heel positief vind aan het programma zijn de verschillende workshops. Ik leer heel veel nieuwe dingen door het krijgen van de workshops en het meteen toepassen van de net opgedane kennis. Wat ik tenslotte misschien wel het leukst vind aan Starters4Communities is dat je met een groep gemotiveerde mensen aan de slag bent die heel veel van elkaar verschillen, maar waarbij je toch een gemeenschappelijk doel en deels dezelfde waarden hebt en naar een goed resultaat voor de buurt en de starters streeft. Dat is heel bijzonder om mee te maken.”

ontdek meer

Opleiding Sociaal ondernemen

Opleiding Sociaal ondernemen

Veel mensen zoeken werk met betekenis. Een baan waarin je méér doet dan alleen geld verdienen. Waar je goed doet voor jezelf én voor je omgeving. Waar je jouw kennis en talenten kan inzetten voor een sociaal of duurzaam doel. Bijvoorbeeld door het plastic-probleem aan te pakken, of sociale ongelijkheid. In een opleiding sociaal ondernemen leer je hoe je direct kan bijdragen, leer je wat jij kan betekenen voor een ander en waar jij voldoening uit haalt. Voor ondernemers én niet-ondernemers. Hoe werkt dat?

Lees meer
Op weg naar een inclusieve arbeidsmarkt in Utrecht

Op weg naar een inclusieve arbeidsmarkt in Utrecht

Op 1 juni 2022 ondertekenden de leden van de Utrechtse Inclusie Coalitie – ontstaan op initiatief van impact030 – een manifest waarin zij verklaren structureel samen te zullen werken aan een inclusieve arbeidsmarkt in Utrecht. Het tekenen van dit manifest luidt de start in van een pilot om Utrechters met onbenut arbeidspotentieel, duurzaam aan werk te helpen.

Lees meer
Oproep aan Prinses Amalia

Oproep aan Prinses Amalia

Open brief van de #impactgeneratieGeneratiegenoten van prinses Amalia vragen haar te kiezen voor een studie met impact. In een open brief nodigen Anne Ritsma (25), Bob Hoftijzer (21), Chris van Bendegem (27) en Eva Zijlmans (26) de prinses, die op dit moment haar...

Lees meer

Wie is Paul de Kuyper?

Een korte kennismaking met onze nieuwe directeur! De passie voor sociaal ondernemen is bij Paul initieel ontstaan vanuit de culturele hoek. Dit mondde uit in het oprichten en uitbouwen van Gigstarter, een online platform voor live muziek dat de sector emancipeert van...

Lees meer
Playmakers: gelukkig in werk

Playmakers: gelukkig in werk

Medewerkers zijn het allerbelangrijkste wat een organisatie heeft. Daar geef je aandacht aan, luister je naar en zorg je goed voor. Dat betaalt zich altijd terug voor de organisatie en maakt je weerbaar, wendbaar en duurzaam! Daarom werkt Starters4Communities met Playmakers, oftewel onze chief happiness officers. Lilian Dibbets is één van onze intern opgeleide Playmakers en legt uit waarom dit zo belangrijk is.

Lees meer
Juul en Maayke bij Kledingbank Past in Rotterdam

Juul en Maayke bij Kledingbank Past in Rotterdam

Impact maken in Rotterdam door lokale mensen en organisaties te verbinden, dat is wat ik op een dag wil bereiken. Door de veelzijdigheid van deze stad vind ik het lastig om te weten in welke sector ik werkzaam wil zijn. Bij GLOW UP! kan ik me oriënteren bij verschillende organisaties en past daarom perfect bij mijn zoektocht.

Lees meer
Nijmegen gaat voor deze Sustainable Development Goals

Nijmegen gaat voor deze Sustainable Development Goals

Ook in Nijmegen dragen onze impactprojecten bij aan een sociale en duurzame toekomst. In huidig programma wordt er bijgedragen aan maar liefst zes verschillende Sustainable Development Goals! Benieuwd naar de projecten, hoe zij impact maken en met welk vraagstuk onze deelnemers aan de slag gaan? Lees verder!

Lees meer
Vacature Marketing & Communicatie

Vacature Marketing & Communicatie

We zoeken iemand die zowel oog heeft voor de ontwikkeling van onze strategie, en deze direct weet uit te voeren. Starters4Communities ontwikkelt zich snel en heeft een grote ambitie. Het is aan jou om – samen met de directie – S4C te positioneren als dé opleider in bottom-up sociaal ondernemerschap. Content schrijven is een belangrijk onderdeel van de rol. Kortom, we zoeken iemand met visie en creativiteit die ook van aanpakken houdt!

Lees meer