stories

Deelnemers aan het woord!

De deelnemers - SuzanSuzan:

“Starters4Communities is voor mij vanaf het begin af aan een groot succes. Ik vind het mooi om te zien hoeveel toffe mensen zich volledig inzetten zonder hier zelf geld aan te verdienen. Puur voor de (werk-)ervaring en omdat ze in het project geloven. De start van het project was meteen goed, met een leuke en leerzame Crowdfunding workshop van Teach2fish en een interessante workshop over Storytelling. Een zeer goede voorbereiding op onze eigen Crowdfunding campagne, waar ik (meteen) een persoonlijk succesje behaalde. ik heb 2 avonden achtereen een DriegangenDiner & VriendenVeiling georganiseerd waar ik in totaal 1280,- mee ophaalde. Een prachtig bedrag! Maar wat ik nog het leukste vond waren alle enthousiaste reacties en spontane hulp die ik kreeg van goede vrienden maar ook van onbekenden die het initiatief enorm waardeerde. Ook uit m’n persoonlijke kringen kwamen veel positieve reacties en steun (financieel, materieel of in de vorm van hulp). Door mijn goedlopende crowdfunding campagne werd ik door een mede-starter opgemerkt, die me weer aan een tijdelijke baan heeft geholpen. Zo heeft starters4communities mij in korte tijd al veel opgeleverd!

Dit, samen met de leuke mede-starters en toffe organisatoren, maakt dat ik elke keer met plezier vroeg opsta om weer naar Starters4Communities te gaan. Naast dat het heel leerzaam is, is het ook gewoon ontzettend leuk en gezellig! We zijn een paar weken actief de Indische buurt in gegaan, waar ik ontzettend leuke gesprekken heb gehad met bewoners over hun dromen voor de buurt. Mooi om te zien hoe mensen je vertrouwen en hun ideeën over de wijk vertellen. Tijdens de ontwerpavond hebben we veel van deze dromen tot mooie concrete plannen uitgewerkt, waarvan we er een aantal 2 weken terug gezamenlijk hebben uitgewerkt. Bijzonder om te zien wat we in korte tijd samen kunnen bedenken en creëren.

En dan heb ik het nog niet eens over alle leuke bewonersinitiatieven die we gaan ondersteunen! Dit voor een volgende keer … 😉 Ik krijg hier ontzettend veel energie van, ook nu tijdens het schrijven, en ik hoop dat ik deze energie op jullie over kan dragen. Het is echt waar: Samen Staan We Sterk!”

 

  Freek Freek:

“Aan het eind van mijn studie schreef ik mijn afstudeerscriptie over ‘eigenkracht’ onder bewoners in de gemeente Zaanstad. Een boeiend project waarbij ik met veel verschillende partijen in contact ben gekomen. Na deze scriptie succesvol te hebben afgerond moest ik mij begeven op een minder gebaand pad, namelijk het zoeken van werk. Het was echter het gebrek aan werkervaring wat mij het gevoel gaf mijzelf nog niet goed te kunnen presenteren bij een werkgever. Door een vriend werd ik, op een prachtige zomeravond bij Pluk de Nacht, geattendeerd op Starters4Communities, een programma waarbij bewonersinitiatieven worden gestimuleerd en waarin wordt gekeken naar wat de bewoners zelf vinden dat er moet veranderen in hun buurt. Dit klonk gelijk goed want ik geloof in het samenbrengen van bewoners.

Tijdens mijn onderzoek in de gemeente Zaanstad kwam ik erachter dat een initiatief alleen werkt als het vanuit de bewoners zélf komt. Het was echter wel zo dat vooral de ietwat moeilijke wijken, ook wel Vogelaarwijken of aandachtswijken genoemd, wel baat hebben bij wat extra ondersteuning. Het dromenspel dat werd gespeeld aan het begin van het Starters4Communities programma sloot perfect aan bij deze gedachte van een buurt helpen met gezamenlijke inspanning van zowel de buurt als de starters. Ik heb deze periode ervaren als leerzaam omdat het mij meer inzicht gegeven heeft in hoe het is om iets op te starten in een nieuwe buurt met mensen die vaak niet dezelfde achtergrond hebben als jij. En nieuwe ervaringen, daar draait het om in het leven.”

MarshaMarsha:

“Mijn programma bij Starters4Communities begon wat later dan bij de rest. Tijdens de crowdfunding workshop was ik nog op vakantie in Australië. Dus na een snelle update van Manon moest ik zonder de rest van de groep ontmoet te hebben zelf aan de slag met crowdfunden. Dit onderdeel van het programma was zeker niet mijn favoriet, al was het wel leerzaam en moest je uit je comfortzone komen. Het minst leuke onderdeel van het programma is voor mij dus makkelijk om te noemen.

Om mijn leukste ervaring met Starters4Communities te kiezen is juist heel erg moeilijk, dan heb ik zoveel keuze! Zo vond ik het hele dromenspel erg leuk, met name de hands-on. Het contact leggen met buurtbewoners en kinderen, en samen met hun aan de slag gaan was heel leerzaam, praktisch maar ook heel gezellig. Zelf heb ik tijdens het dromenspel samen met Marijn en een paar buurtbewoners en tafels en banken gemaakt van palethout. Ik ben verbaasd hoe mooi ze uiteindelijk zijn geworden! Tijdens de hands on was er sprake van ‘georganiseerde chaos’. Iedereen was druk bezig met allemaal verschillende dingen, alles ging door elkaar, maar daardoor was er een goede sfeer op het Sumatraplantsoen. Iets anders wat ik heel positief vind aan het programma zijn de verschillende workshops. Ik leer heel veel nieuwe dingen door het krijgen van de workshops en het meteen toepassen van de net opgedane kennis. Wat ik tenslotte misschien wel het leukst vind aan Starters4Communities is dat je met een groep gemotiveerde mensen aan de slag bent die heel veel van elkaar verschillen, maar waarbij je toch een gemeenschappelijk doel en deels dezelfde waarden hebt en naar een goed resultaat voor de buurt en de starters streeft. Dat is heel bijzonder om mee te maken.”

ontdek meer

Opleiding Sociaal ondernemen

Opleiding Sociaal ondernemen

Veel mensen zoeken werk met betekenis. Een baan waarin je méér doet dan alleen geld verdienen. Waar je goed doet voor jezelf én voor je omgeving. Waar je jouw kennis en talenten kan inzetten voor een sociaal of duurzaam doel. Bijvoorbeeld door het plastic-probleem aan te pakken, of sociale ongelijkheid. In een opleiding sociaal ondernemen leer je hoe je direct kan bijdragen, leer je wat jij kan betekenen voor een ander en waar jij voldoening uit haalt. Voor ondernemers én niet-ondernemers. Hoe werkt dat?

read more
Gezocht: jongerenpanel MDT Amsterdam

Gezocht: jongerenpanel MDT Amsterdam

Iedere Maatschappelijke Diensttijd (MDT) is anders maar de kern blijft hetzelfde. Jongeren ontdekken hun
talenten en doen tegelijkertijd wat voor een ander. Maar wie bepaalt hoe MDT eruit moet zien in Amsterdam? Jongeren uit Amsterdam zoals jij, natuurlijk!

read more
Van IT-carrière naar piepverse boer

Van IT-carrière naar piepverse boer

Een succesvolle carrière, maar toch niet helemaal happy? Impactmaker Sam Emons kent het verschijnsel als geen ander. Nu is hij ondernemer met Gelukkige Groentes, teelt hij 45 verschillende groentes in een tuin van 1000m2 bij Nijmegen en heeft hij een ambitie voor een ‘zelfoogsttuin’. Hoe doet hij dat?

read more
Kim pakt voedselverspilling aan

Kim pakt voedselverspilling aan

Hoe creëer je een community rondom een kookboek? Kim Oomen ging tijdens het programma van Starters4Communities in Amsterdam aan de slag met impactproject Amsterdam Aan Tafel. Zij lanceerden een kookboek van én voor Amsterdammers, om te vieren dat de Stadspas 30 jaar bestaat. Met vele mooie verhalen en heerlijke recepten was dit een mooie kans om Amsterdammers te verbinden.

read more
Gratis Webinar | Een carrière met impact: Hoe doe je dat?

Gratis Webinar | Een carrière met impact: Hoe doe je dat?

Wil jij bijdragen aan een eerlijke en duurzame wereld? Wil je maatschappelijke problemen aanpakken binnen je carrière, maar weet je niet waar je moet beginnen? Kom dan naar onze gratis webinar ‘Carrière met impact: Hoe doe je dat?’. Tijdens deze webinar krijg jij een stoomcursus in sociaal ondernemen! Met handige tips en inspiratie en ontdek je wat het voor jou kan betekenen en hoe je dit kan inzetten in je werk.

read more

Vacature Coördinator Missie 030

     UtrechtUtrecht - 32 uurVanaf juli 2020 t/m februari 2021 Reageren kan tot en met vrijdag 12 juni Gesprekken staan gepland op woensdag 17 en donderdag 18 juni Missie 030 biedt jongeren in de leeftijd van 16-27 jaar een plek om zich te ontwikkelen en...

read more

Vacature Coördinator GLOWUP! Rotterdam

     Rotterdam24 uur per week Juli 2020 t/m juli 2021 Reageren kan tot en met zondag 14 juni Gesprekken staan gepland op vrijdag 19 juni Vragen? Neem contact op met Kimberlij Hermeler, 06 4161 4448 GLOWUP! biedt jongeren in de leeftijd van 18-27 jaar ...

read more
Bright Minds voor Covid-19

Bright Minds voor Covid-19

De afgelopen weken zijn we druk bezig geweest met het ontwikkelen van een nieuw sociaal ondernemerschap programma genaamd Bright Minds voor Covid-19, speciaal ontworpen om te helpen tijdens de corona-crisis! We hebben met organisaties en jonge impactmakers gesproken om erachter te komen wat belangrijk is in deze bizarre tijden en hoe we kunnen bijdragen aan het helpen van kwetsbare doelgroepen.

read more