stories

Denk- en daadkracht aangeboden in ZW NL!

Kan jouw initiatief, project of bewonersgroep de denkkracht en de daadkracht van een paar goed opgeleide starters gebruiken? Starters4Communities (S4C) en het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) koppelen afgestudeerde starters aan mooie bottom-up initiatieven.

Wij benaderen jullie omdat wij zes sterke en ondernemende bewonersinitiatieven zoeken in de regio Zuidwest Nederland die graag een stap verder willen komen door de tijdelijke inzet van 3 à 4 starters die staan te popelen om voor ze te werken. Deze starters zijn hbo of wo- afgestudeerden tussen de 22 en 30 jaar die graag werkervaring op willen doen. Deze starters gaan 5 maanden lang, 16 uur per week samen met bewonersinitiatief aan de slag. Verwacht tijdens die 5 maanden veel uitwisseling, energie, kruisbestuiving en nieuwe samenwerkingen.

Voorbeelden van eerdere koppelingen

S4C heeft al 120 bewonersinitiatieven ondersteund, de hulpvragen waren zeer uiteenlopend. Belangrijk is dat het ambitieuze initiatieven zijn met een duidelijke hulpvraag en een ondernemende inslag. Bijvoorbeeld:

Voedseltuin Overvecht
Initiatiefnemers zochten hulp van starters voor de oprichting van een voedseltuin in Utrecht. De starters werkten aan een behoefte-onderzoek, deden marktonderzoek, organiseerden een crowdfunding-campagne en deden een (succesvolle!) fondsenaanvraag voor startkapitaal.

Aimiro Media
Aimiro Media is een sociale wijkonderneming waar audiovisuele producties (foto en video) worden gemaakt met ambitieuze jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. De onderneming wilde hulp bij een sterkere positionering en een heldere visie op de financiële duurzaamheid. De starters gaven constructieve adviezen, werkten aan de website, aan de uitstraling van de organisatie en aan de organisatiestructuur, daarnaast deden ze onderzoek naar mogelijke afnemers. Al tijdens het S4C programma werd er een samenwerking gesloten met het ROC.

Het traject

Elk van de zes teams van bewonersinitiatieven en starters doorlopen twee fases. Fase 1 is een crowdfundingcampagne, het is een fase waar veel van de financiering geregeld wordt en waarin je leert crowdfunden. Ook is dit de fase waar veel energie loskomt en de naamsbekendheid van het initiatief wordt vergroot. In fase 2 werken initiatiefnemers aan de opdrachten van de wijkinitiatieven. En is er een intensief trainingsprogramma, met verschillende workshops en intensieve coaching. Deze trainingen worden op verschillende locaties gehouden, altijd bij een van de bewonersinitiatieven. Reken er dus op dat jullie 2 of 3 keer ‘gastheer’ zijn. Actieve bewoners kunnen aan de voor hen relevante workshops meedoen en zo hun kennis en netwerk vergroten. Het hele traject wordt afgesloten met een bijeenkomst die het LSA samen S4C organiseert. Op deze dag wordt alle opgedane kennis gedeeld en gepresenteerd.

Interesse?

Komt jullie initiatief uit Zuidwest Nederland (max. 50 km vanaf Rotterdam)? Zijn jullie ambitieus en ondernemend en zouden jullie kosteloos gebruik willen maken van de denk- en daadkracht van starters? Dan willen wij graag een mail ontvangen met daarin kort beschreven wie jullie zijn en wat jullie hulpvraag is. Mail naar thijs@lsabewoners.nl. Je ontvangt dan van het LSA een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst in Rotterdam in juli.

ontdek meer

The problem with global tourism

by Isabella Krammer Tourism accounts for about 5% of global carbon emissions, which are mainly caused by intensive air travel and accommodation heating, air-conditioning, and more. In addition to tourism’s climate impact, year-round overcrowding in popular holiday...

read more

‘Digital Detox’: van passie tot pilot

De fase van crowdfunding in onze programma’s leidt vaak tot bijzondere en inspirerende projecten. Zo ondernemen ook Fi en Margreet uit Den Haag er op los met hun concept voor ‘Digital Detox’ weekenden. Het concept is een mix van beide passies, zoals yoga, coaching en...

read more

Think global, act local

We kennen allemaal de uitdrukking “een beter milieu begint bij jezelf”. Wij geloven in deze gedachte en willen hem groter trekken: verander de wereld en begin bij jezelf… Maar hoe doe je dat? Wat kan jij als individu bijdragen aan grote maatschappelijke en duurzame...

read more

Van burgerparticipatie, naar verbinding en realisatie

Antje Tilstra, programma coördinator sociaal ondernemen bij Starters4Communities en één van de projectleiders van Wijkkunde, vertelt hoe zij verbinding leggen tussen verschillende partijen: “Wat voor vragen spelen er nu en waar loop je tegenaan? – Daar zijn wij bij Wijkkunde vaak benieuwd naar. In de maandelijkse gesprekken kunnen bewoners hun hulpvraag met ons delen. Gelijk aan het einde van het gesprek kunnen wij ze naar de juiste personen doorverwijzen binnen ons netwerk. Zo zijn wij een verbindende partij. Soms maken we gebruik van sociaal kapitaal en nodigen we bij de gesprekken de juiste mensen uit die veel ervaring hebben met een bepaald onderwerp. Zo wordt er expertise en ervaringen uitgewisseld. Aan het einde wordt er een verslag met actiepunten opgesteld, zodat zij direct verder kunnen”.

read more

Deep Democracy | Young Impactmakers

SUCCEED IN GROUP PROJECTS AND GET THE BEST OUT OF YOUR TEAM! Powerful group decisions are often the result of combining individual knowledge, talents, experiences and emotions. During this Young Impactmakers event, you will learn about the basics of the Deep Democracy...

read more

0