stories

Een Taalrijke Keuken: Broodje Aap & Linke Soep

Bij Starters4Communities geloven wij in verbinding en ontwikkeling in een actieve setting. Leren door te doen. In het trainingsprogramma Refugees4Communities werken starters en nieuwkomers samen aan sociale impactprojecten in Tilburg. Wij doen inspiratie op bij Tilburgse organisatie Broodje Aap & Linke Soep die samenwerkt met nieuwkomers in een bijzondere setting.

Spelen met woorden in de ruimte die in elke cultuur populair blijft: de keuken. De universele taal van lekker eten is immers ingebakken bij ons allemaal. Maar dat woorden overbodig zijn, is geenszins het geval. Geen saaie taalcursussen, maar een gezellige, ondernemende, heerlijk geurende, taalrijke keuken. Bij lunch- en dinerroom Broodje Aap & Linke Soep komen alle culturen samen. Vrijwilligers en nieuwkomers staan samen in de keuken om jouw maaltje te bereiden.

Dat hier meer gebeurt dan een boterham smeren, is bij binnenkomst al duidelijk. Terwijl het team vrijwilligers en nieuwkomers in de keuken werkt, worden er in de ruimte ernaast enthousiaste ondernemingsplannen besproken van een dame met buitenlandse afkomst. Volgens Rian, van Broodje Aap & Linke Soep, zijn er veel nieuwkomers op zoek naar volgende stappen. Daarom is het belangrijk om een veilige, Nederlandstalige omgeving te bieden. Nieuwkomers zijn op zoek naar hun rol hier in de maatschappij en vragen zich af wat hun talent waard is. Als hun talent bijvoorbeeld niets waard is zonder een papiertje, zullen ze moeten nadenken over andere stappen. Hier wordt er graag meegedacht en ondersteuning geboden.

Zonder extra taalondersteuning is het moeilijk om mensen aan het werk te krijgen. Als je de Nederlandse taal niet goed beheerst, kom je vaak terecht in een arbeidsomgeving waar bijna niemand Nederlands spreekt. Zo kom je bijvoorbeeld terecht in een fabriek, waar alleen Pools gesproken wordt. Daarmee is jouw wens om beter Nederlands te spreken bij voorbaat in de kiem gesmoord. Daarnaast mis je een heel stuk sociaal contact. Volgens Rian heb je een context nodig waarbinnen je kunt leren. Als je niet werkt, of je taallessen zijn voorbij, zijn er weinig plekken waar je jouw Nederlands vandaan kunt halen.

Iedereen kan meedraaien

De keuken is een omgeving die zich bij uitstek leent voor het oefenen van taal. Door samen te werken komen ook verschillen in gebruik en omgang aan het licht. Opdrachtbriefjes lezen, instructies opvolgen of snel kunnen reageren, zijn uitdagingen die dagelijks aan bod komen. Met begeleiding en training kan iedereen meedraaien, zelfs de mensen die heel weinig Nederlands spreken. Er is dan ook geen basisniveau vereist en helpen mensen elkaar. ‘Als je een ander iets uitlegt, leer je zelf immers ook. Er is geen “leerlijn”, zoals in de schoolboeken. De methodiek zit hem in het bieden van een taalrijke keuken’, vertelt Rian. Precies zoals het in de praktijk ook werkt.

De samenwerking met vrijwilligers werkt erg goed. Het is een betrokken team, dat zorgt voor een positieve dynamiek. Mensen hebben echt wat aan elkaar. Zo halen vrijwilligers er ook iets uit voor henzelf. Soms zijn het mensen die niet meer hoeven te werken, of ze komen uit een burn-out en proberen zo nieuwe stappen te zetten. Anderen zijn aan het zoeken wat ze precies willen, nadat ze werkloos zijn geraakt. Ook mensen met een baan komen hier, om wat extra’s te kunnen doen. ‘Als je vrijwilligerswerk doet, ben je in principe een sociaal ondernemend wezen’, vertelt Rian. ‘Je haalt er iets voor jezelf uit, maar je wilt ook iets betekenen voor een ander’.

Uitdagingen buiten de keuken

Na twee jaar hebben ze veel expertise opgedaan met het werken met nieuwkomers, maar ook leren ze waar je als project tegenaan loopt. Zo is er bijvoorbeeld weinig ondersteuning voor projecten met nieuwkomers. Gemeente Tilburg omarmt alle initiatieven die zich met deze doelgroep bezighouden en dit is weliswaar onderdeel van het plan van de gemeente, maar helaas werken zij met een vaste organisatie. Daardoor zijn voor andere projecten de financieringsmogelijkheden beperkt.

Het realiseren van stabiele financiering blijft dan ook lastig. Als sociale onderneming kun je een goed maatschappelijk doel hebben en een grote gedrevenheid: poen is er ook nodig. ‘Ons bestaansrecht wordt telkens bewezen door de vele mensen die bij ons binnenkomen. Vanuit verschillende maatschappelijke organisaties komen nieuwkomers en vrijwilligers bij ons terecht. Toch is het lastig om meer commerciële bedrijven aan te spreken. Onze poging om middels “company-funding” financiering te realiseren, is helaas (nog) niet van de grond gekomen. We zagen veel potentie in het structureel aanbieden van onze services aan bedrijven en hadden dit graag gewild. Maar bedrijven lijken vaak druk om hun eigen hoofd boven water te houden’, vertelt Rian.

Maatschappelijk Verbeterend Ondernemen

De balans vinden tussen de maatschappelijke missie en winst maken, is erg moeilijk. Rian: ‘We hebben veel gesprekken met mensen die hetzelfde ervaren. Ook mensen die vanuit een commercieel vertrekpunt meer maatschappelijke zaken willen oppakken, komen moeilijk in balans. Wat je bijvoorbeeld veel ziet is dat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen een verplichting wordt, een dooddoener. Als er maar iets gedaan wordt, als er maar een buitenlander wordt aangenomen, dan kun je dat agendapunt afstrepen. Daarom willen wij graag Maatschappelijk Verbeterend Ondernemen. ‘Verantwoord’ ondernemen is te makkelijk. De vraag is: wil je het voortouw nemen in maatschappelijke verbetering? Wil je verandering tot stand brengen en extra waarde toevoegen?’ Wij, bij Starters4Communities, denken dat het precies hierom draait. Uiteindelijk verdient niemand het om voor spek en bonen mee te doen, zelfs niet in de keuken.

Starters4Communities spreekt met organisaties in het kader van het nieuwe programma Refugees4Communities. In dit programma werken starters en nieuwkomers samen aan sociale projecten in Tilburg. Ondernemende vaardigheden opdoen, je netwerk vergroten en direct impact maken. Samen sterker. Interesse? Meld je aan voor de informatie-avond op 3 april in BANK15 of mail: starters@starters4communities.nl.

ontdek meer

Ploggen is het nieuwe joggen

Ploggen is het nieuwe joggen

Terwijl je aan het joggen bent, meteen wat zwerfafval opruimen – geniaal idee, toch? In Zweden is het fenomeen al doodgewoon en heet het ‘ploggen’. Anke Hazeleger organiseerde tijdens de crowdfunding van Starters4Communities in Utrecht een ‘ploggingclinic’. Deze waren zo succesvol, dat het een begin was van Anke’s bedrijf ‘Sportief in het Groen’ en haar huidige project ‘Plog it Up De Bilt’. Gemeente De Bilt is razend enthousiast!

read more
Nijmegen start met duurzame projecten

Nijmegen start met duurzame projecten

Bouw jij mee aan lokale verandering? Vijf Nijmeegse projecten hebben een vraagstuk ingediend. Ga jij samen met een team gelijkgestemden deze uitdaging aan? Je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling, terwijl je trainingen in sociaal ondernemen volgt en je netwerk uitbreidt.

read more
Hanneke vertelt verhalen achter mensen

Hanneke vertelt verhalen achter mensen

“Mijn missie is om mensen hun stem te laten horen.” Schrijver en onderzoeker Hanneke Kastelijns haalt de verhalen achter mensen naar boven. Bij onderzoeksbureau Labyrinth richt ze zich op mensen die wat moeilijker te bereiken zijn. Bijvoorbeeld mensen die online niet te vinden zijn.

read more
Urban farming bij Versfabriek in Nijmegen

Urban farming bij Versfabriek in Nijmegen

Versfabriek brengt de productie van voedsel weer terug naar de stad. Deze lokale urban farm teelt lokaal voedsel op organische reststromen uit de stad Nijmegen. Platte daken, verlaten terreinen, containers en kelders functioneren als moderne urbane akkers. Versfabriek richt zich momenteel op het verzamelen van koffiedrab bij horecagelegenheden en zorginstellingen. Op deze koffiedrab worden oesterzwammen geteeld en weer verkocht aan lokale horeca. Eerder nam Versfabriek deel als impactproject bij Starters4Communities. Dankzij de deelnemers werd er een nieuwe productlijn ontwikkeld op basis van oesterzwammen. De Urbanburger, Zwambal en Zwamkroket kreeg een plekje op de lokale menukaart! Versfabriek gaat in februari 2020 weer deelnemen als impactproject om volgende stappen te zetten.

read more
Vacature Event Support | Young Impactmakers

Vacature Event Support | Young Impactmakers

For our monthly events, we are looking for enthusiasts who want to
organize the events and co-host them with us. Every month we address
another theme related to sustainability or social impact. Varying from
fashion, circularity, inclusion, tech for good, or what matters to YOU!

read more
De eerste duizend dagen van een kind

De eerste duizend dagen van een kind

De eerste 1000 dagen zijn hét fundament voor de verdere ontwikkeling van het kind. Veel ouders zijn tijdens de zwangerschap bezig met de babykamer, de bevalling en wat je wel en
niet mag eten. Maar wat als het kindje er is? Ouders vinden steun bij organisaties, zoals het consultatiebureau en de GGD, die zich vooral op de fysieke ontwikkeling richten. Moeder en dochter, Sacha van der Put en Bo Herms, vonden dat er meer aandacht moest komen voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. Zij richtten Pre-Care op, een sociale start-up die professionals en ouders bewust maakt van de ontwikkelingsmogelijkheden en kansen in de eerste 1000 dagen van een kind.. Tijdens het programma van Starters4Communities in Nijmegen werkten zij hun businessmodel uit. Impactmaker Bo Herms vertelt over haar ervaring.

read more
Impact in Breda met 8 SDG’s

Impact in Breda met 8 SDG’s

Vanaf nu zetten we sociaal ondernemerschap ook in Brabant op de kaart. Na een succesvolle kick-off staan onze deelnemers in de startblokken om impact te maken. Een groep van gedreven young professionals gaan aan de slag met drie sociale en duurzame projecten. Zo dragen zij bij aan maar liefst 8 (!) Sustainable Development Goals. Benieuwd naar de projecten? Lees verder!

read more
Gouden Kans Project

Gouden Kans Project

In het #goudenkansproject doe je in zes maanden tijd de meest bijzondere werkervaring op met een ‘goed gevoel project’. Jij gaat aan een project werken bij een organisatie die er toe doet. Je volgt trainingen en ontwikkelt nieuwe skills. Wij coachen je in de praktijk, zodat jij je talenten ontdekt. Samen met andere jongeren. Zo kun je van elkaar leren.

read more
Social Enterprise Days

Social Enterprise Days

Op 21 november 2019 vond The Social Enterprise Days 2019 plaats in Utrecht. Dit jaar hebben de Social Impact Factory, Starters4Communities en de gemeente Utrecht de handen ineengeslagen om de The Social Enterprise Days te organiseren. Tijdens dit jaarlijkse evenement komen Nederlandse impactmakers en pioniers samen op het gebied van sociaal en duurzaam ondernemen. Met een inspirerend programma van toonaangevende sprekers, workshops en creatieve sessies wordt er aandacht gevestigd op Sustainable Development Goal 17: ‘Partnerships for the Goals’.

read more