stories

Haagse impactmakers maken het onzichtbare zichtbaar

Starters Joost Los en Rinske Wessels deden het afgelopen half jaar mee aan het trainingsprogramma van Starters4Communities in Den Haag. Gedurende 4,5 maand kwam een enthousiaste groep jong professionals elke week samen. Ze zetten zich in voor maatschappelijke innovatie en ontwikkelden zichzelf als professional. Tijdens het traject volgden ze praktijkgerichte workshops op het gebied van sociaal ondernemen, ontdekten ze hun passies en talenten en hebben ze zich met veel enthousiasme ingezet voor het ondersteunen van een mooi Haags impact project, namelijk Onzichtbaar Den Haag.

Onzichtbaar Den Haag
Onzichtbaar Den Haag zet kwetsbare burgers, hun ambassadeurs, in om professionals in het sociale domein te trainen vanuit de ervaringsdeskundigheid van deze ambassadeurs. In de Haagse wijk Waldeck heeft de gemeente een ruimte beschikbaar gesteld om hierin een leslokaal voor de wijk te starten. In het programma dat Onzichtbaar Den Haag hier zal aanbieden leert de doelgroep hun kwetsbaarheid in te zetten en hun droom in en voor de wijk te realiseren.

Joost en Rinske zijn gevraagd dit programma mee te helpen zichtbaar te maken in de wijk en naar potentiële financierders. Een mooi doel vindt Joost. “Ik herinner mij het moment dat ik terugkwam in Nederland na ruim 2 jaar te hebben doorgebracht in het buitenland. First stop: Albert Heijn. Onderweg ving ik een wanhopige discussie op tussen twee daklozen die complete radeloosheid uitstraalden. Dit zette me aan het denken”. De samenwerking met dit project vindt hij erg interessant. Met zijn commerciële achtergrond bekijkt hij dit initiatief uit het sociaal domein ook vanuit een business point of view. “Echter blijft het natuurlijk een sociaal project en kan bijvoorbeeld ‘de weg ernaar toe’ een einddoel zijn. Terwijl ik denk: wat levert het uiteindelijk op onderaan de streep?”. Dit maakt de samenwerking heel interessant.

Ook Rinske legt de verbinding met haar eigen onderneming. “Het maken van een benchmark voor Onzichtbaar Den Haag naar vergelijkbare initiatieven, biedt mij de mogelijkheid om me meer in de wereld van sociale domein te verdiepen en te zoeken naar verbindingskansen met mijn eigen bedrijf Samen Ruimte Maken (nu vooral actief in het verduurzamen van het ruimtelijke domein)”.

Nieuw S4C programma in Den Haag!
Het trainingstraject dat Joost en Rinske volgden is zojuist afgerond. Tijd voor een nieuwe lichting! In maart start Starters4Communities met een nieuw programma in Den Haag met nieuwe deelnemers en nieuwe impact projecten. Heb jij interesse om deel te nemen aan dit programma? Neem dan contact op met coördinatoren Paul (paul@s4c.tamarslooves.nl) en Lizette (lizette@s4c.tamarslooves.nl).

ontdek meer

The problem with global tourism

by Isabella Krammer Tourism accounts for about 5% of global carbon emissions, which are mainly caused by intensive air travel and accommodation heating, air-conditioning, and more. In addition to tourism’s climate impact, year-round overcrowding in popular holiday...

read more

‘Digital Detox’: van passie tot pilot

De fase van crowdfunding in onze programma’s leidt vaak tot bijzondere en inspirerende projecten. Zo ondernemen ook Fi en Margreet uit Den Haag er op los met hun concept voor ‘Digital Detox’ weekenden. Het concept is een mix van beide passies, zoals yoga, coaching en...

read more

Think global, act local

We kennen allemaal de uitdrukking “een beter milieu begint bij jezelf”. Wij geloven in deze gedachte en willen hem groter trekken: verander de wereld en begin bij jezelf… Maar hoe doe je dat? Wat kan jij als individu bijdragen aan grote maatschappelijke en duurzame...

read more

Van burgerparticipatie, naar verbinding en realisatie

Antje Tilstra, programma coördinator sociaal ondernemen bij Starters4Communities en één van de projectleiders van Wijkkunde, vertelt hoe zij verbinding leggen tussen verschillende partijen: “Wat voor vragen spelen er nu en waar loop je tegenaan? – Daar zijn wij bij Wijkkunde vaak benieuwd naar. In de maandelijkse gesprekken kunnen bewoners hun hulpvraag met ons delen. Gelijk aan het einde van het gesprek kunnen wij ze naar de juiste personen doorverwijzen binnen ons netwerk. Zo zijn wij een verbindende partij. Soms maken we gebruik van sociaal kapitaal en nodigen we bij de gesprekken de juiste mensen uit die veel ervaring hebben met een bepaald onderwerp. Zo wordt er expertise en ervaringen uitgewisseld. Aan het einde wordt er een verslag met actiepunten opgesteld, zodat zij direct verder kunnen”.

read more

Deep Democracy | Young Impactmakers

SUCCEED IN GROUP PROJECTS AND GET THE BEST OUT OF YOUR TEAM! Powerful group decisions are often the result of combining individual knowledge, talents, experiences and emotions. During this Young Impactmakers event, you will learn about the basics of the Deep Democracy...

read more

0