Interview KunstSmaak!

Met enthousiasme delen we het verhaal van één van de bewonersinitiatieven ondersteund door onze starters Sandra, Kimberley en Elianne, tijdens het laatste programma in de Kolenkitbuurt in Amsterdam West; KunstSmaak. KunstSmaak is een initiatief van Mink de Back en Rhea Labree. Tijdens de buurtverkenningsfase raakte starter Sandra in gesprek met bewoner Mink. Mink vertelde over haar idee met KunstSmaak. Een paar maanden later ligt er een heus bedrijfsplan op het bureau van Stadsdeel West voor een aanvraag voor Wijkondernemingen.

Wat is Kunstsmaak?

“Kunstsmaak biedt een ontmoetingsplek waarin flexibele opvang voor kinderen en kwaliteitstijd tussen ouder en kind met elkaar verenigd worden. Tijdens de uren dat het kind op de kinderopvang aanwezig is leert het kind over gezonde voeding en kan het duurzaam knutselen, waardoor afval gerecycled wordt. Kinderen zijn creatief bezig en leren koken. ‘s Avonds kunnen ze aan hun ouders laten zien wat ze gedurende dag gemaakt hebben en samen eten.

Hoe heb je het Starters4Communities programma ervaren?

“Het is bizar gelopen, ik was koffie aan het drinken in de buurt en raakte aan de praat met (starter) Sandra. Zij vroeg naar mijn dromen en ik vertelde over het opstarten van KunstSmaak. Vervolgens werd mijn initiatief gekozen door de starters om een aantal maanden aan te werken. Dat was te gek!”

“Het was tijdens de vakantie en zij werkten zelfstandig aan het bedrijfsplan. Ze hebben verschillende achtergronden; Kimberley in de economie, Sandra in de sociale zorg en Elianne is actief bij de kerkgemeenschap en heeft zelf kinderen – dat zorgde voor een goede match.”

Wat heb je eraan gehad?

“Aan het begin van het S4C traject had ik alleen een idee in mijn hoofd. Door de starters is mijn idee geprofessionaliseerd. Daarnaast kon ik het idee toetsen voor mezelf. Zo heb ik nu een meer realistische kijk op de mogelijkheden en de uitvoering van mijn idee.”

“Het bedrijfsplan dat de starters geschreven hebben, ligt bij de adviescommissie wijkondernemingen van Stadsdeel West. We worden gecoacht en er is een subsidie gereserveerd. Dat krijgen we als we een locatie hebben en ons financiële plan verder is uitgewerkt.”

Welk moment is je het meeste bijgebleven?

“Toen het bedrijfsplan bij de adviescommissie wijkonderneming van Stadsdeel West lag, hebben wij de starters uit eten genomen en gevierd wat zij voor ons hebben gedaan.”

 

Hartelijk dank voor het interview Mink!
Wij wensen KunstSmaak veel succes en houden jullie in de gaten!

Kunstsmaak

ontdek meer

Van burgerparticipatie, naar verbinding en realisatie

Antje Tilstra, programma coördinator sociaal ondernemen bij Starters4Communities en één van de projectleiders van Wijkkunde, vertelt hoe zij verbinding leggen tussen verschillende partijen: “Wat voor vragen spelen er nu en waar loop je tegenaan? – Daar zijn wij bij Wijkkunde vaak benieuwd naar. In de maandelijkse gesprekken kunnen bewoners hun hulpvraag met ons delen. Gelijk aan het einde van het gesprek kunnen wij ze naar de juiste personen doorverwijzen binnen ons netwerk. Zo zijn wij een verbindende partij. Soms maken we gebruik van sociaal kapitaal en nodigen we bij de gesprekken de juiste mensen uit die veel ervaring hebben met een bepaald onderwerp. Zo wordt er expertise en ervaringen uitgewisseld. Aan het einde wordt er een verslag met actiepunten opgesteld, zodat zij direct verder kunnen”.

read more

Deep Democracy | Young Impactmakers

SUCCEED IN GROUP PROJECTS AND GET THE BEST OUT OF YOUR TEAM! Powerful group decisions are often the result of combining individual knowledge, talents, experiences and emotions. During this Young Impactmakers event, you will learn about the basics of the Deep Democracy...

read more

Een Taalrijke Keuken: Broodje Aap & Linke Soep

Spelen met woorden in de ruimte die in elke cultuur populair blijft: de keuken. De universele taal van lekker eten is immers ingebakken bij ons allemaal. Maar dat woorden overbodig zijn, is geenszins het geval. Geen saaie taalcursussen, maar een gezellige, ondernemende, heerlijk geurende, taalrijke keuken. Bij lunch- en dinerroom Broodje Aap & Linke Soep komen alle culturen samen. Vrijwilligers en nieuwkomers staan samen in de keuken om jouw maaltje te bereiden.

read more

0