stories

Jip Pulles – “Breien voor een glimlach”

In 2016 bundelden S4C en Granny’s Finest de krachten. Een sociale onderneming waarbij ambacht en design samenkomen door generaties met elkaar te laten samenwerken. Initiatiefnemer Jip Pulles kijkt terug op een succesvolle samenwerking. “Misschien lukte het niet altijd maar er komt altijd iets moois uit.”

De samenwerking was volgens Jip een logische zet. “Granny’s Finest probeert jong creatief talent en de oudere generatie bij elkaar te brengen. Eigenlijk zagen we daar ook overlapping in met Starters4Communities.” S4C probeert immers starters op de arbeidsmarkt en sociale ondernemers verder te helpen.

Breiclub voor ouderen

De samenwerking vond plaats in de Utrechtse multiculturele wijk Lombok. De opdracht aan de starters: het opzetten van een breiclub in Utrecht West. Een ware opgave zo bleek. “Eerst keken de starters of er ruimte was om een breiclubje op te zetten en of het mogelijk was om daar sociale impact voor ouderen te creëren.”

Helaas voor Granny’s Finest kwam er nog geen echte club van de grond. De contacten zijn er echter wel en de wijk Lombok is op de hoogte, genoeg ingrediënten dus voor een succesvolle club in de nabije toekomst. “Ik verwacht eigenlijk nog dit jaar een club in die wijk op te kunnen starten, daar heeft S4C zeker aan bijgedragen”, vertelt Jip. Een structurele samenwerking tussen beiden is volgens de initiatiefnemer een win-win situatie. “Mijn hoop is dat we nog meer gaan samenwerken, niet alleen in Utrecht, maar ook op andere plekken.”

Altijd iets moois

Als hoogtepunt van deze samenwerking tussen Granny’s Finest en Starters4Communities noemt Jip de eindafsluiting. Hij roemt het enthousiasme van de starters, die zich volgens hem enorm ontwikkelden. “Misschien lukte het niet altijd maar er komt altijd iets moois uit.”

In de wereld van het sociaal ondernemen is Granny’s Finest inmiddels een gerenommeerde naam. Jip beschouwt zichzelf dan ook als een echte sociaal ondernemer. Een titel waar hij trots op mag zijn, maar hiervoor betaalt hij ook een prijs. “Je staat gewoon vaak te klooien met de perikelen van het sociale aspect, dit kost enorm veel tijd.” De productiviteit bij Granny’ Finest is, in vergelijking met andere productiebedrijven, laag.

“Juist die toevoeging van het sociale, die glimlach op de gezichten. Daar doe ik het voor!”

Glimlach op het gezicht

“Je moet je voorstellen dat een club met maximaal 20 oma’s werkt en al die oma’s breien misschien één sjaaltje in de week.” Een gegeven waarmee hij kan leven. Want als Jip een echte ondernemer was geweest, zonder het sociale aspect belangrijk te vinden, produceerde Granny’s Finest zijn kledingstukken allang in China. “Maar juist die toevoeging van het sociale, die glimlach op de gezichten. Daar doe ik het voor!”

Wil jij meer weten over ons Utrechtse programma in sociaal ondernemen? klik Hier

ontdek meer

The problem with global tourism

by Isabella Krammer Tourism accounts for about 5% of global carbon emissions, which are mainly caused by intensive air travel and accommodation heating, air-conditioning, and more. In addition to tourism’s climate impact, year-round overcrowding in popular holiday...

read more

‘Digital Detox’: van passie tot pilot

De fase van crowdfunding in onze programma’s leidt vaak tot bijzondere en inspirerende projecten. Zo ondernemen ook Fi en Margreet uit Den Haag er op los met hun concept voor ‘Digital Detox’ weekenden. Het concept is een mix van beide passies, zoals yoga, coaching en...

read more

Think global, act local

We kennen allemaal de uitdrukking “een beter milieu begint bij jezelf”. Wij geloven in deze gedachte en willen hem groter trekken: verander de wereld en begin bij jezelf… Maar hoe doe je dat? Wat kan jij als individu bijdragen aan grote maatschappelijke en duurzame...

read more

Van burgerparticipatie, naar verbinding en realisatie

Antje Tilstra, programma coördinator sociaal ondernemen bij Starters4Communities en één van de projectleiders van Wijkkunde, vertelt hoe zij verbinding leggen tussen verschillende partijen: “Wat voor vragen spelen er nu en waar loop je tegenaan? – Daar zijn wij bij Wijkkunde vaak benieuwd naar. In de maandelijkse gesprekken kunnen bewoners hun hulpvraag met ons delen. Gelijk aan het einde van het gesprek kunnen wij ze naar de juiste personen doorverwijzen binnen ons netwerk. Zo zijn wij een verbindende partij. Soms maken we gebruik van sociaal kapitaal en nodigen we bij de gesprekken de juiste mensen uit die veel ervaring hebben met een bepaald onderwerp. Zo wordt er expertise en ervaringen uitgewisseld. Aan het einde wordt er een verslag met actiepunten opgesteld, zodat zij direct verder kunnen”.

read more

Deep Democracy | Young Impactmakers

SUCCEED IN GROUP PROJECTS AND GET THE BEST OUT OF YOUR TEAM! Powerful group decisions are often the result of combining individual knowledge, talents, experiences and emotions. During this Young Impactmakers event, you will learn about the basics of the Deep Democracy...

read more

0