stories

Op tour langs buurtinitiatieven met medewerkers van de Gemeente

Op donderdag 15 september 2016 nam Starters4Communities de afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Utrecht mee op tour! Er werden 15 wijkinitiatieven en wijkondernemingen bezocht die S4C de afgelopen jaren ondersteunde.

Geconcentreerd op vijf ‘Hotspots in de Wijk’ zoals De Alchemist, Food for Good en het Vorstelijk Complex zetten deze ondernemende bewoners en sociaal ondernemers hun beste beentje voor.

Medewerkers staken hun handen uit de mouwen én dachten mee over organisatievraagstukken. Ze kozen bijvoorbeeld voor jam maken én tegelijkertijd brainstormen over eenzaamheid bij ouderen, een pipowagen in de verf zetten én sparren over de beste manier om kwetsbare jongeren te begeleiden. Een paar reacties van de wijkinitiatieven:

“Een erg geslaagde middag! Verrassend creatief waren de ambtenaren, alle stereotypen gingen de deur uit! Voor ons was het waardevol om actief met ambtenaren in gesprek te gaan en ze te laten zien en ervaren hoe wij werken.” Saskia en Odak van Jongerentheater Link.

Food for Good
Bij Food for Good kregen de ambtenaren de unieke kans om, inclusief rollator of rolstoel, in de huid van een oudere te kruipen en te ervaren hoe dat is. Marijke Schoenmakers van Food for Good:

“Wij zijn erg blij met de bijdrage aan ideeën van de deelnemers. De samenwerking was super! Het zichzelf verplaatsen in de rol van oudere leek heel goed te werken en gaf grappige situaties. Het viel ons op dat sommige deelnemers zich zo goed in de rol konden verplaatsen dat ze soms dezelfde dingen gingen doen als wat de ouderen op de tuin doen met als gevolg opstoppingen op ’t pad! En de denkstorm met ambtenaren heeft ons een hoop nieuwe ideeën gebracht. Een paar ideeën hebben ons zelfs op een ander been gezet.”

De positieve reacties tijdens het afsluitende diner duidden op een inspirerende dag en verrassende interacties tussen de ambtenaren en actieve bewoners!

“Nu merken we pas echt wat voor impact ons werk heeft op de inwoners van Utrecht” aldus een medewerker van de Gemeente Utrecht.

Dank aan alle andere organisaties die een activiteit hebben verzorgd en hun deuren geopend hebben;
VredeLeven, Jongeren Cultuurhuis Kanaleneiland, Voedseltuin Overvecht, Zus&Zo Gebak, De Kracht van Zuilen, Vorstelijk Complex, Utrecht in Dialoog, Gebouw De Alchemist, Young Ambition, De werkplaats Kanaleneiland, Oog voor Utrecht, Ijsclub Siberia, De TussenvoorzieningDoe Mee Centrum de Gagel.

Een mooie dag, voor herhaling vatbaar!

 

Ook interesse in een op maat gemaakte S4C Experience voor jullie medewerkers? Email sophie@s4c.tamarslooves.nl of bel 06 2721 9398.

ontdek meer

The problem with global tourism

by Isabella Krammer Tourism accounts for about 5% of global carbon emissions, which are mainly caused by intensive air travel and accommodation heating, air-conditioning, and more. In addition to tourism’s climate impact, year-round overcrowding in popular holiday...

read more

‘Digital Detox’: van passie tot pilot

De fase van crowdfunding in onze programma’s leidt vaak tot bijzondere en inspirerende projecten. Zo ondernemen ook Fi en Margreet uit Den Haag er op los met hun concept voor ‘Digital Detox’ weekenden. Het concept is een mix van beide passies, zoals yoga, coaching en...

read more

Think global, act local

We kennen allemaal de uitdrukking “een beter milieu begint bij jezelf”. Wij geloven in deze gedachte en willen hem groter trekken: verander de wereld en begin bij jezelf… Maar hoe doe je dat? Wat kan jij als individu bijdragen aan grote maatschappelijke en duurzame...

read more

Van burgerparticipatie, naar verbinding en realisatie

Antje Tilstra, programma coördinator sociaal ondernemen bij Starters4Communities en één van de projectleiders van Wijkkunde, vertelt hoe zij verbinding leggen tussen verschillende partijen: “Wat voor vragen spelen er nu en waar loop je tegenaan? – Daar zijn wij bij Wijkkunde vaak benieuwd naar. In de maandelijkse gesprekken kunnen bewoners hun hulpvraag met ons delen. Gelijk aan het einde van het gesprek kunnen wij ze naar de juiste personen doorverwijzen binnen ons netwerk. Zo zijn wij een verbindende partij. Soms maken we gebruik van sociaal kapitaal en nodigen we bij de gesprekken de juiste mensen uit die veel ervaring hebben met een bepaald onderwerp. Zo wordt er expertise en ervaringen uitgewisseld. Aan het einde wordt er een verslag met actiepunten opgesteld, zodat zij direct verder kunnen”.

read more

Deep Democracy | Young Impactmakers

SUCCEED IN GROUP PROJECTS AND GET THE BEST OUT OF YOUR TEAM! Powerful group decisions are often the result of combining individual knowledge, talents, experiences and emotions. During this Young Impactmakers event, you will learn about the basics of the Deep Democracy...

read more

0