educatie & ontwikkeling • methode & skills
methode & skills
Opleiding Sociaal ondernemen

Van bullshit-baan naar betekenisvol werk

Veel mensen zoeken werk met betekenis. Een baan waarin je méér doet dan alleen geld verdienen. Waar je goed doet voor jezelf én voor je omgeving. Waar je jouw kennis en talenten kan inzetten voor een sociaal of duurzaam doel. Bijvoorbeeld door het plastic-probleem aan te pakken, of sociale ongelijkheid. In een opleiding sociaal ondernemen leer je hoe je direct kan bijdragen, leer je wat jij kan betekenen voor een ander en waar jij voldoening uit haalt. Voor ondernemers én niet-ondernemers. Hoe werkt dat?

Wat is sociaal ondernemen?

Sociaal ondernemers zijn de koplopers voor een duurzame economie. Zij snappen dat het tijd is om dingen anders aan te pakken. Oplossingen zoeken voor plasticvervuiling, gelijke kansen en eerlijke arbeidsomstandigheden zijn voorbeelden van hun missie en motivatie. In plaats van een groei-economie die draait om winst, bouwen zij samen aan een economie die goed doet. Zo bouwt Tony’s Chocolonely aan een slaafvrije cacaosector. Of maakt i-did gerecyclede en duurzame producten, terwijl ze mensen uit de bijstand weer een plekje op de werkvloer bieden. 

Tony’s Chocolonely maakt zich hard voor slaafvrije chocolade.
i-did bouwt aan circulaire economie met sociaal naaiatelier.

Met innovatieve producten en diensten, wordt de wereld duurzamer, schoner en eerlijker. Daarnaast inspireren deze koplopers andere bedrijven, veelal dus hun directe concurrenten, om het anders te doen. Door pioniers te imiteren en van elkaar te leren, sta je samen achter dezelfde missie. Zo bundelen zij krachten en staan ze samen sterker. Winst is geen doel op zich, maar een middel om een maatschappelijk doel te bereiken. Sociaal ondernemen betekent dat je impact op één zet.

“Bij veel opleidingen is het verschil tussen theorie en praktijk te groot. Een opleiding zou je niet alleen voor studiepunten moeten doen, maar om jezelf te ontwikkelen en om iets bij te dragen aan de samenleving.”

– Manon Becher, oprichter Starters4Communities

Wat heb je aan een opleiding sociaal ondernemen?

Een opleiding sociaal ondernemen is niet alleen voor ondernemers, maar voor ieder die op zoek is naar werk met betekenis. Alleen werken voor geld, is voor velen niet meer genoeg. Dat is begrijpelijk! Iedereen heeft immers talloze talenten, vaardigheden en visies die ontzettend waardevol zijn op de werkvloer. Toch is betekenisvol werk vinden niet altijd even makkelijk. Sommigen missen een warm netwerk of goede contacten, anderen zoeken hulp om te bepalen welke richting zij nu eigenlijk op willen. Na een (theoretische) studie is het vaak een uitdaging om de praktijk in te gaan. Je hebt jarenlang ontzettend in je hoofd gezeten en mooie verslagen geschreven, die nu op de plank liggen. Anderen hebben juist al veel werkervaring, maar dromen van een andere baan. Een baan, waarin ze wat meer kunnen bijdragen voor een ander of het milieu. Of je nu een idee hebt voor een eigen (sociale) onderneming, of niet – een opleiding sociaal ondernemen geeft richting voor iedereen die zoekt naar werk met betekenis. 

Verhalen van deelnemers

Tessa Spangenburg zette zich tijdens het S4C-programma in voor het project van Versfabriek, die oesterzwammen kweekt op koffiedrab. In samenwerking met Restaurant Wally ontwikkelden zij een ‘zwamburger’. Nu werkt Tessa als Hoofd Keuken bij Bhalu, een vegan lunchroom, waar zij recepten ontwikkelt en de inkoop duurzaam verzorgt.

Volgens S4C-oprichter Manon Becher is het belangrijkste om zo snel mogelijk aan de slag te gaan: “Ik geloof dat goed onderwijs direct een positieve impact moet hebben. Bij veel opleidingen is het verschil tussen theorie en praktijk te groot. Bij Starters4Communities leer je door te doen, door direct bij te dragen aan sociale en duurzame projecten, door samen te werken en door te werken vanuit je eigen motivatie. Een opleiding zou je niet alleen voor studiepunten moeten doen, maar om jezelf te ontwikkelen en om iets bij te dragen aan de samenleving.” 

Lilian Dibbets heeft learning by doing zelfs geïmplementeerd als persoonlijk levensmotto. Zij is coach, trainer en coördinator Methodiek & Kwaliteit bij S4C. Lilian: “Door heel praktijkgericht aan de slag te gaan, ervaren deelnemers hoe je met simpele stappen al innovatief kan zijn. Daarnaast is de samenwerking in een team heel waardevol: iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en talenten die hij of zij kan inzetten bij het bestaande project waar je aan gekoppeld bent tijdens het S4C-programma. Ik geloof dat iedereen op zijn of haar manier iets kan bijdragen. Door meer vertrouwen, kwetsbaarheid en samenwerking kunnen we met z’n allen meer impact maken.”

Verhalen van deelnemers

Bertine Rosink, alumni S4C Nijmegen: “Een echte eye-opener tijdens het S4C-programma was voor mij het inzicht dat sociaal ondernemen en geld verdienen elkaar niet hoeft uit te sluiten. Maatschappelijk iets bijdragen én je eigen brood verdienen kan goed samen. Ook besefte ik me dankzij de workshop Community Building dat iedereen elkaar eigenlijk heel graag wil helpen. Ook al denk je soms dat je er alleen voor staat.”

Waarom een community in sociaal ondernemen zo waardevol is

Last, but not least: voor een sociaal ondernemer is een warm netwerk onmisbaar. Werken aan je missie gaat veel beter als je ondersteuning durft te vragen én anderen verder helpt, kennis kunt delen en elkaar inspireert. Of dat nou voor je eigen onderneming is, of als je zoekt naar werk met betekenis. In een sterke community sta je er niet alleen voor.

Wil jij ook werken aan een betekenisvolle carrière? Wil jij bijdragen aan een sociale en duurzame toekomst? Lees meer over onze programma’s.

partners

in het kort

Starters4Communities gelooft dat bottom-up impact ondernemerschap de wereld op duurzame wijze kan veranderen. Met onze trainingen en community zijn wij dé springplank voor veranderaars die mee willen bouwen. Doordat deelnemers helpen om het concept, verdienmodel en bereik van impact projecten te versterken, zorgen we direct voor meer impact!

Wij zijn aangesloten bij Social Enterprise NL, opgenomen in het register van Code Sociale Ondernemingen en ontwikkelen al sinds 2013 erkende programma’s.