impactprojecten

versfabriek

Voor Ruud Klep is duurzaam ondernemen een tweede natuur. Van huis uit is hij ecoloog en heeft hij oog voor wat de wereld beter maakt. Waarom een sociale onderneming starten? “Dat is alsof je me vraagt waarom ik eet of drink!”, lacht Ruud. Met de oesterzwammen van Versfabriek draagt Ruud bij aan de circulaire economie. Koffiedrab wordt verzameld van zorginstellingen en lokale horecagelegenheden uit Nijmegen, wat gebruikt wordt voor de kweek van zwammen. Deze vinden hun weg weer terug naar café’s, restaurants en zorginstellingen. Uit de koffiedrab die na de kweek overblijft wordt biogas gewonnen en uiteindelijk tot compost verwerkt.

Het is echter niet zonder uitdaging om zo’n cirkel ‘rond te krijgen’. Het vraagt creativiteit om het gehele jaar door oesterzwammen te verkopen. “In Nederland zijn zwammen een typisch product voor in de herfst en de winter, maar hoe kunnen we de klap van de zomer opvangen?” Samen met Starters4Communities wilt Ruud nieuwe producten ontwikkelen gebaseerd op oesterzwammen: de zwamburger! Starters Tessa Spangenberg en Elles vd Heijden grepen de uitdaging aan bij het impactproject van de Versfabriek. In samenwerking met Emile vd Staak, kok bij Restaurant Wally en Restaurant De Nieuwe Winkel, is er een productlijn ontwikkeld: de Urbanburger, Zwambal en Zwamkroket!

Lokale afvalstromen, lokaal verwerkt en lokaal op de menukaart!

0