stories

Vacatures in sociaal ondernemen

De sfeer zit er meteen goed in aan het begin van deze mooie lentemiddag. Aanwezigen kletsen bij en oude bekenden van Starters4Communities ontmoeten elkaar weer. Iedereen is verwachtingsvol en nieuwsgierig naar wat er gaat komen. Tijdens de Young Changemakers Special werken S4C-alumni aan vraagstukken van drie sociale ondernemingen: Vandebron, Heroes & Friends en The Dutch Weedburger.

“Het doel van de dag is om S4C-alumni te profileren aan deze drie mooie sociale ondernemingen. De sociale ondernemers zijn op zoek naar jong talent en willen graag profiteren van een poule die staat te springen om hun talenten in te zetten voor het maken van impact. Een win-win situatie,” zo vertelt Raoul Becher, organisator vanuit Starters4Communities.

Gedurende deze Changemakers Special zetten de deelnemende starters zich in om de opdrachten van de sociale ondernemingen zo creatief mogelijk in te vullen. Daarna kiezen zij een winnend team om hun ideeën in een pitch te presenteren. De winnende pitch wordt in samenwerking met de opdrachtgevers aangescherpt en vervolgens gepresenteerd aan de panelleden Rutger van Weeren (so/creatie) en Marrije Prins (Social Enterprise NL).

Aan de slag!

Na de introductie krijgen de teams twee uur de tijd om aan de slag te gaan met de casus van de sociale onderneming waarvoor ze zich hebben ingeschreven. Hierin gaan de changemakers bijvoorbeeld werken met een personacanvas, waardepropositie canvas, community canvas en een marketing canvas.

VandeBron
Matthias Veltkamp van Vandebron heeft drie kratjes uit Nijmegen bij zich. De kratjes staan symbool voor een toolbox voor originele ideeën. De opdracht aan de starters is om een alternatief voor de straatverkoop te verzinnen en een creatieve impuls aan het marketingconcept van Vandebron te geven. Hoe kan de marketing en sales met een actieve community worden georganiseerd.

Heroes and Friends
Tim Manschot leidt de casus van Heroes & Friends. Op betrokken wijze gaat hij bij ieder van de drie groepjes langs om uitleg te geven over zijn crowdsourcingsplatform en wat zij nu nodig hebben. “Mensen kunnen met hun projecten in de eerste maand onderzoeken of Heroes & Friends iets voor ze is. Je hoeft niet het hele streefbedrag voor je project op te halen om het te laten slagen, dus geen van de projecten zal falen,” zo vertelt hij.

The Dutch Weed Burger
Mark Kulsdom loopt lekker ongedwongen rond tussen de starters en laat ons allen voelen dat de wereld nu – of in ieder geval binnen tien jaar – een oplossing nodig heeft voor de ecologische crisis. Mark zegt hierover: “We hebben nooit meer iets zo gênants gezien sinds Eva at van de appel van de kennis over goed en kwaad! Doe iets aan de problemen in de wereld door middel van duurzaamheid.”

Pitches

Aan het einde van de middag pitchen de drie winnende teams de meest creatieve oplossing voor het vraagstuk van de sociale onderneming. De onderlinge sfeer tussen de teams is ontspannen. Deelnemers denken mee met elkaar en met de andere pitches en stellen elkaar vragen over de inhoud.

De opdracht van VandeBron luidt: ‘Hoe kan er zich een hechte community vormen rondom onze onderneming?’ De starters pitchen een plan waarbij men ambassadeur wordt als abonnee. Bestaande leden kunnen nieuwe leden werven door middel van een app. Marrije Prins van Social Enterprise NL heeft de suggestie dat de starters meer kunnen benadrukken dat VandeBron de duurzame energie direct van de producenten afneemt, en er zo een persoonlijke connectie ontstaat.

Heroes & Friends vroeg de deelnemers na te denken over de vraag hoe de campaigner op een aantrekkelijke manier kan worden neergezet. Vriendschap is de oplossing. “Terug naar vriendschap: vriendschap is geven en nemen, je bent als friend ambassadeur van jouw ideaal,” zo leggen de starters uit. “Spread the word fast and friendly.” Niet alleen idealistisch, maar ook heel praktisch bezig zijn, wordt er met deze slogan bedoeld. Marrije en Rutger benoemen dat dit vooral over het waarom van de onderneming gaat, maar niet over het wat. De vraag blijft nog: wat is het aangeboden product precies?

The Dutch Weed Burger tenslotte, daagde de starters uit om met een ontwerp voor een waanzinnige nieuwe snack en een landelijke marketing campagne te komen. Binnenkort opent een nieuw restaurant van The Dutch Weed Burger. De marketingcampagne moet zich volgens de starters richten op ouders met kinderen. Dus bedachten ze knakworsten van zeewier: Zeeknaks voor Zeehelden. Je eet dan een ‘happier meal’. Dit idee willen zij koppelen aan het plasticvrij maken van de zee. De jury is enthousiast en noemt het idee “aansprekend en inspirerend.” Praten over eten maakt hongerig, dus we sluiten af met een borrel. We kijken terug op een inspirerende dag met geslaagde matches tussen jonge changemakers en sociale ondernemingen!

Wil jullie organisatie ook profiteren van frisse blikken en jong talent? Wil je een casus inbrengen of ben je op zoek naar een jonge professional voor jullie team?

Dit verslag is geschreven door So/creatie, auteur Eline Arisse

ontdek meer

Ontwikkelprogramma voor gemeenten

Ontwikkelprogramma voor gemeenten

Gemeenten worden geconfronteerd met grote sociale en duurzame vraagstukken. Er zijn nieuwe oplossingen nodig die breed gedragen worden. Sociaal ondernemers zoeken naar deze oplossingen en zijn een belangrijke schakel voor vernieuwing in de gemeente. Het effectief...

read more
More you for a better world

More you for a better world

Kimberlij over zelfliefde, ondernemerschap en de wereld “More you for a better world”. Dat is de slogan van Kimberlij Hermeler, die als een rode draad door haar leven loopt. Als coach, onderneemster en coördinator bij Starters4Communities Rotterdam begeleidt zij...

read more
Sociale en duurzame impact in Utrecht

Sociale en duurzame impact in Utrecht

Hoe kun je op lokaal niveau bijdragen aan een duurzame en sociale toekomst? Veel ondernemers en betrokken bewoners zetten zich in voor een missie met impact. Lees meer over huidige impactprojecten in Utrecht en hoe zij bottom-up sociale en duurzame verandering...

read more
‘Digital Detox’: van passie tot pilot

‘Digital Detox’: van passie tot pilot

De fase van crowdfunding in onze programma’s leidt vaak tot bijzondere en inspirerende projecten. Zo ondernemen ook Fi en Margreet uit Den Haag er op los met hun concept voor ‘Digital Detox’ weekenden. Het concept is een mix van beide passies, zoals yoga, coaching en...

read more
Think global, act local

Think global, act local

We kennen allemaal de uitdrukking “een beter milieu begint bij jezelf”. Wij geloven in deze gedachte en willen hem groter trekken: verander de wereld en begin bij jezelf… Maar hoe doe je dat? Wat kan jij als individu bijdragen aan grote maatschappelijke en duurzame...

read more